Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Živorada Nastasijevića

U četvrtak, 13. maja, 2010. godine u 19 časova u Galeriji RTS, Takovska 10, otvara se izložba slika Živorada Nastasijevića. Izložbom je obuhvaćeno 27 slika, ulja na platnu i šperploči, nastalih između 1923. i 1943. godine.


 


Izložba slika Živorada Nastasijevića

"Cvetom iznad, korenom ispod nacionalnog"





Živorad Nastasijević je jedan od najosobenijih srpskih slikara – tragalaca za očuvanjem i usaglašavanjem nacionalnog identiteta i globalnih, svetskih tokova u umetnosti. Autor izložbe i kataloške studije, istoričar umetnosti Ljubica Miljković, naziva ga "modernim tradicionalnistom" koji „nije išao ka apstrakciji i futurizmu, kao Bijelić, Petrov i Radović, nego je stvarnom davao metafizičku dimenziju". Takođe, ona zapaža da "i ono malo što je uradio tridesetih i početkom četrdesetih, dokazuje da se kretao svojim putem, ali je ostao na magistrali magijskog i poetskog realizma, donekle i intimizma".




Izložbom u Galeriji RTS-a obuhvaćeno je 27 slika, ulja na platnu i šperploči, nastalih između 1923. i 1943. godine. To su portreti, vedute, pejsaži, mrtve prirode, iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja, Legata braće Nastasijević iz Gornjeg Milanovca, i privatnih kolekcija.




Živorad Nastasijević rođen je 1893. godine u Gornjem Milanovcu. U Umetničko-zanatskoj školi u Beogradu, kod profesora Marka Murata, stekao je osnovno likovno obrazovanje. Slikarstvo je studirao na Akademiji u Minhenu (1913-1914), a posle Prvog svetskog rata  usavršava se u Parizu. Bio je član grupe "Četvorica" i "Šestorica", jedan od osnivača grupe "Oblik" i Društva umetnika "Zograf", zatim član "Lade" i jedan od osnivača ULUS-a. Prvi put je izlagao na 4. Jugoslovenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu 1912. godine, a potom na mnogim smotrama jugoslovenskih umetnika i samostalno, kod nas i u inostranstvu. Slikao je predele, gradske motive, portrete, mrtve prirode, aktove, mitološke, religiozne i istorijske kompozicije; izveo je više zidnih dekoracija i fresaka, kao i scenografije za dve opere i ilustracije za nekoliko knjiga i narodnih pesama. Umro je u Beogradu 1966. godine.


 


 Portfolio Galerija RTS



Datum objavljivanja: 28.04.2010.