Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Vidosave Kovačević (1889 - 1913)

Noć muzeja u Narodnom muzeju Zrenjanin proteći će u znaku izložbe Vidosava Kovačević (1889-1913): Slikarka osobenog poteza Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, predstavljajući deo opusa ove značajne umetnice.


 


Kustosi izložbe koja će trajati do 2. juna 2011. godine, su Jasmina Jakšić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Milan Grahovac iz Narodnog muzeja Zrenjanin.




Vidosava Kovačević (1889-1913): Slikarka osobenog poteza  – prva monografska izložba Vidosave Kovačević, realizovana je 2000. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Autorskom izložbom i pratećim katalogom istoričarke umetnosti mr Tijane Palkovljević, laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ustanovljena je tradicija izložbi prema nagrađenom diplomskom radu.




Izborom radova Vidosave Kovačević iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće predstavljen deo kolekcije koja sadrži slikarkina ostvarenja u različitim tehnikama i motivima. Raznovrstan i po svojoj vrednosti jedinstven opus, svedoči o renomeu Spomen-zbirke kao jednom od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji. Pored umetničkih ostvarenja, Spomen-zbirka poseduje i bogatu arhivsku građu vezanu za život i porodicu ove prerano preminule umetnice, koja upotpunjuje pogled na kulturni milje Srbije s početka 20. veka. Nepogrešiva intuicija u otkrivanju vrednih umetničkih dometa slikara, navela je Pavla Beljanskog da dela Vidosave Kovačević uvrsti u svoju kolekciju i time je sačuva od zaborava. Pored Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, radove Vidosave Kovačević čuvaju njena porodica, Galerija Matice srpske u Novom Sadu, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodni muzej u Valjevu, Narodni muzej u Beogradu i Muzej grada Beograda.




Vidosava Kovačević (1889-1913) je rođena u uglednoj beogradskoj porodici i  pripadala je krugu stvaralaca sa početka 20 veka, okupljenih oko Umetničko-zanatske škole i profesora Riste i Bete Vukanović, kao i Marka Murata. Nastavila je školovanje u Parizu, u privatnoj školi Rosi, na Akademiji Žulijen, te na Akademiji lepih umetnosti. Stvarala je u kratkom periodu, od 1905. do 1913. godine, tokom kog je prešla put od realizma do impresionizma. Zahvaljujući intenzivnom koloritu i energičnom slikarskom gestu, u poslednjim radovima njeno slikarstvo se približava ekspresionizmu.  




Svedočeći o uspešnoj višegodišnjoj saradnji ove dve institucije kulture, izložba Vidosava Kovačević (1889-1913): Slikarka osobenog poteza će doprineti bogatstvu programa ovogodišnje zrenjaninske Noći muzeja i obeležiti godišnjicu slikarkinog rođenja.


 



Datum objavljivanja: 10.05.2011.