Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Save Stojkova

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 2. decembra 2009. godine, u 19 časova biće otvorena izložba slika Save Stojkova. Izložba će trajati mesec dana i prodajnog je karaktera.

 


Sava Stojkov jedan je od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti. Rođen  je 1925. g. u Somboru, gde i danas živi i radi. Poznat je kao  slikar panonske ravnice, njenih ljudi i predela a izlagao je na preko 320 samostalnih i preko 550 zajedničkih izložbi. Dobitnik je brojnih prestižnih priznanja, među kojima se izdvajaju Prva nagrada na Međunarodnoj izložbi naivne umetnosti u San Remu (1974), Velika nagrada bijenala u Milanu (1980), Nagrada u Veroni (1982, 1984), Masarikova nagrada Češke akademije umetnosti (Prag, 1996), Novembarska povelja Sremskih Karlovaca (2006), Sertifikat o izboru među 100 najznačajnijih svetskih slikara Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu (2007), nagrada "Baštinik Vojvodine" (Novi Sad, 2008) i Vukova nagrada – najviše državno priznanje iz oblasti kulture u Srbiji (2009).


Odlomak iz teksta akademika Dejana Medakovića:

"...Iako Stojkov mahom slika seoski svet, na njegovim platnima nema ni traga nekoj oprosti, nema nasilja prema prirodi, nema bilo kakve socijalne napetosti, već je sve čežnjivo predodređeno postizavanju jedne više harmonije. U takvim duhovnim uzletima Stojkov se već vrlo rano oslobodio tragova svoje davne, polazne naive, on je prevazilazi i trajno napušta, da bi izrastao u oduhovljenog umetnika jake izražajne moći, u tvorca ličnog, a tako prepoznatljivog stila. Tražeći sebe, Sava Stojkov je postigao da prirodu portretiše sa onom istom iskrenosti koja je nekad, u XVII veku, preobrazila slikarstvo holandskih pejzaža. Pred nama je umetnik koji nas je na jedan gotovo očinski način, blagom, ali sigurnom rukom priveo skrivenim lepotama svog ravničarskog zavičaja..."


 


Datum objavljivanja: 24.11.2009.