Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Milice Škrbić Škipine

U utorak, 30. aprila u 20. sati u foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba slika autorke Milice Škrbić Škipine, pod nazivom, "Atmosfera tajanstvenog simbolizma". Izložba traje do 5. maja, 2013. godine.


 


Tamo (i) ili ovde



Milica Škrbić pripada generaciji mladih umetnika, koja svoju ikonografiju gradi kroz različite medije vizuelnog stvaralaštva. Autorka svoje stavove iznosi kroz crteže, slike, kolaže, objekte, performans i video radove, unoseći specifičnu poetiku imaginarnog i tajanstvenog.



U radovima dominiraju motivi ljudskih figura, uklopljeni u prostor, obavijeni dramatičnom atmosferom, isprepleteni sa predmetima, oblicima i simbolima. Pored figure čoveka na slikama se često nalaze i razne fantazmagorične životinje, kao alegorija duha. Prostor slike je ispunjen kolorističkim vrednostima toplih i hladnih boja, bogato i slojevito islikanim površinama, koje u preklopljenim momentima stvaraju neočekivano hipnotičko dejstvo opijenog okoliša.

izvod iz teksta Goran Despotovski, docent





Milica Škrbić je rođena 1986. godine u Zrenjaninu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušana Todorovića, na Smeru slikarstvo, 2009. godine. Završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek slikarstvo, u klasi prof. Gorana Despotovskog. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na više likovnih kolonija.  Član je SULUV-a od 2010. godine. Dobitnik stipendije Fonda za mlade talente republike Srbije - 1000 najboljih studenata za 2009. i 2010. godinu. Učesnik na više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija.



nagrade:

2009. Nagrada “Boško Petrović” za najuspešniji rad iz stručno umetničke discipline slikanje.

2010. Plaketa za pozitivno likovno stvaralaštvo na IV Banatskom umetničkom salonu, KOC “Vuk Karadžić”, Plandište

2010. Otkupna nagrada „Paleta mladih 2010.“, na 42. Festivalu poezije mladih, Vrbas



samostalne izložbe:

2009. Sala mesne zajednice, Krajišnik,

2009. Muzej Ponišavlja, Pirot

2010. Marina, Monastir, Tunis

2010. Šok galerija, Artklinika, Novi Sad (multimedijalni iskaz - “Komunikacija”)

2010. Dom kulture, Sečanj

2010. Atmosfera tajanstvenog simbolizma, Galerija “Duhovni centar Prepodobni Rafailo Banatski”, Zrenjanin

2011. “Atmosfera tajanstvenog simbolizma”, Projekat “Paleta mladih”, Vrbas

2011. “Atmosfera tajanstvenog simbolizma“, Galerija SULUV, Novi Sad


 



Datum objavljivanja: 26.04.2013.