Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Milice Salaški

U sredu, 22. juna u 19 časova u Galeriji ULUS-a, Knez Mihailova 37, Beograd, otvorena je samostalna izložba pod nazivom “Slike” autorke Milice Salaški. Izložba traje do 5. jula.


 


Izložba SLIKE predstavlja ljude u urbanom krajoliku. Muškarac, žena, dete prikazani su u celosti svog postojanja: i kao deo društvene grupe koju nose i potresaju moćni tokovi kolektivnog ali i kao pojedinci koji osluškuju bîlo svog unutarnjeg sveta. Svaki od prizora sa ove izložbe oslikava naše ,,sada i ovde'' a istovremeno, skoro neprimetno, nosi i kvalitet snovitog i arhetipskog. Umetnica, kroz svoje radove, postavlja pitanja sa kojima se susrećemo, kada naša unutrašnja mašina na tren uspori svoju zahuktalost. Ideje o bliskosti, iskušenju, detinjstvu, prolaznosti, trajanju, kolektivnom, individualnom, gubitku, nadi  pronalaze se u slikanim žanr-scenama. Iz stvarne situacije i realnih elemenata otvara se tada prolaz u novo sagledavanje svakodnevice kroz prostor slike.


Rođena 1980. godine, Salaški je 2005. diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu dok je postdiplomske studije završila 2009. a postala je član ULUS-a 2005. godine. Dobitnica je nekoliko stručnih nagrada od kojih je jedna od najvažnijih ovogodišnja nagrada Zlatna paleta na Prolećnoj izložba ULUSa čiji je jedan od najmlađih dobitnika u pedesetogodišnjoj istoriji dodele (neki od dobitnika ove nagrade su i Ljubica Cuca Sokić, Miodrag Mića Popović, Predrag Peđa Milosavljević, Milutin Dragojlović, Velizar Krstić , Rada Selaković...). Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Italiji, Finskoj a ovo je njena šesta samostalna izložba u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 23.06.2011.