Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Milice Kojičić

U utorak 3. novembra u 19 časova u Galeriji 107 u Zemunu, otvara se samostalna izložba slika Milice Kojčić. Radovi se mogu pogledati do 20. novembra, 2009. godine.

 


Milica Kojčić je rođena je 1957. u Svilajncu. Završila Likovnu akademiju u Beogradu, u klasi profesora Zorana Petrovića 1982. godine. Postdiplomske studije završila na Akademiji umetnosti u Beogradu 1984. godine. Studijski boravila u Londonu, Amsterdamu, Minhenu i Atini. Član ULUS-a. Član MAISSON DES ARTISTERS (Udruženje umetnika Francuske).  Redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Živi i radi u Beogradu i Parizu.


Prvu samostalnu izložbu imala je 1982. a od 1979.godine kada je počela aktivno da participira na umetničkom nebz izlagala je na preko sto kolektivnih izložbi od Beograda preko Pariza do Njujorka i dalje.


Dobila je nekoliko nagrada i priznanja a između ostalih i : Nagrada iz fonda Nikole Graovca, Nagrada likovne kolonije Lipovac,  Otkupna nagrada za grafiku u Domu JNA, Zlatna paleta za slikarstvo ULUS-a, ZILIK, Priznanje za umetnički doprinos, Konkurs Atelje 61, tapiserija "Grupa" i Nagrada «Sveti Luka» za najuspešniju sliku, Smederevo.


"Ceo slikarski univerzum Milice Kojčić prožet je brigom za čoveka koji je i centalna figura kompozicija. Bilo da je sam, u grupi ili okružen životinjama, svaki taj čovek je nosilac određene društvene klime. To je jedan poseban svet figura koje i kada su prikazane u pokretu deluju statično, čak i mumificirano, kao manifestacije opšteg stanja duha jednog hedonististički orijentisanog društva u kojem se vode  bezsadržajni, pozerski životi. Deformisanane fizionomije dodatno unose dozu uznemirenosti ali poseduju i izvanrednu neposrednost saopštavanja. "


izvod iz teksta za katalog Olivere Vukotić


 


Datum objavljivanja: 30.10.2009.