Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Milenka Buiše

U četvrtak, 3. novembra u 19. sati u Zavodu za proučavanje kulturnof razvitka, Rige od Fere 4., otvara se izložba slika somborskog umetnika Milenka Buiše. Izložba traje dve nedelje.

 


Imao je Milenko Buiša raznolike tematske preokupacije tokom svog dugog stvaralačkog rada. Slikao je mrtvu prirodu, pejzaže, portrete, ali su konji ostali njegova najveća ljubav i njegov najveći umetnički izazov. Iz te ljubavi izrodio se čitav tematski krug slika, koje Buiša ovom prilikom prvi put pokazuje javnosti.


"Moji su bili kolonisti iz Crne Gore i doselili su se u vojvođansko selo blizu Sombora. Držali su konje, a ja sam kao mali pomagao, brinuo o konjima i tako ih zavoleo. Kasnije sam pratio trke i rad somborskog Konjičkog kluba. Sa druge strane, konj mi je bio veliki izazov u profesionalnom smislu jer je njegova figura teška za crtanje kao i figura čoveka. Od starih Grka, preko Leonarda pa naovamo, nema slikara koji se nije bavio konjima. Pored lepote figure konja i snage, posebno me fascinira brzina njihova. Konj je i dan danas merilo brzine", kaže Milenko Buiša.


Istoričar umetnosti Zdravko Vučinić ističe da se "Buiša ne bavi faktografskim odlikama datog motiva, iako je u njemu prikriven izvestan stepen realnosti, već njegovom posve slobodnom interpretacijom. Viđeno pretače u domen lake, spontane opservacije koju prati vid kontrolisanog ali snažno uspostavljenog, gestualnog zamaha. U mnoštvu asocijtivno sučeljenih naznaka jedva se naziru obrisi konja i jahača",  objašnjava Vučinić.


Milenko Buiša je rođen 1946. godine u Sivcu. Posle završene osnovne škole upisuje Srednju umetničku školu u Herceg Novom i završava kao poslednja generacija 1966.godine. 1969.god. završava VPŠ u Novom Sadu.  1981.god. diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Jovana Soldatovića . Trenutno je zaposlen kao urednik likovnih programa u Galeriji KC „Laza Kostić“ u Somboru.Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja.


Samostalne izložbe: Sivac (1968), Đakovo (1970), Sombor (1978), Osijek (1986), Vukovar (1992), Tara-Bajina Bašta (2007), Sombor, Vrbas, Kula, Srbobran, Apatin, Kragujevac.


Kolektivne izložbe: Sivac, Vrbas, Kula, Sombor, Novi Sad, Beograd, Baja, Perast, Herceg Novi, Pljevlja, Beli Manastir, Osijek, Vukovar, Đakovo, Kolut, Bajina Bašta ...


 


Datum objavljivanja: 01.11.2011.