Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Mile Gvardiol

U petak, 30. novembra u 19. sati u Galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu, otvara se samostalna izložba slika autorke Mile Gvardiol. Izložbu će otvoriti kustos galerije Nenad Ristović.

 


SLIKARSTVO MILE GVARDIOL


Pred nama je savremeni koncept mladog autora nepokolebljivog borca u savremenim umetničkim tokovima. Birajući veoma pažljivo temate sa kojima će projektovati svoj umetnički stav, ona brusi svoj likovni dar i gradi autohtoni slikarski profil.

Predmete životnih tokova i sudbina, Mila naročitim senzibilitetom i istančanim likovnim darom, otkriva i projektuje kroz autentične individualno-unutrašnje i sudbonosne životne niti, tačnije kroz dragocena pulsiranja života. Tako slike postaju fluidna struktura koja sa neobičnim kolornim eksplozijama, progovaraju  glasovima svojih simboličkih vrednosti. Kompozicija, koherentnošću, projektuje se  kao zaokružena  i skladna umetnička celina sa jasno naglašenim humanističkim akcentima.

Neguje apstraktni koncept dok su slike prava mala filozofska promišljanja sveta, koja svojim snažnim asocijativnim zahtevima podstiču posmatrača da i sam pristupi individualnim, odnosno intimnim asocijativnim seansama. Materija, trajanje i vreme, aktivni su kreatori kako likovne tako i filozofske vizije. Ovakva apstraktna struktura slike ne dozvoljava da se lako uđe u njihov duhovni sloj značenja. Iako nazivima pojedinih slika kao „Harfa“, „Slonovi“, „Noćna muzika“,“Disko niht“,“Proleće u vrtu“, ukazuje na poznate forme iz prirode, njen unutrašnji doživljaj sveta i života pripada domenu apstrakcije. Jedan naizgled haotični prostor intenzivnim  koloritom i čarolijom bojenih odnosa, preobražava se u osmišljeni duhovni prostor. Kolorit, ekspresivan, bogat u svim svojim transformacijama ni u kom slučaju nema namenu da nas opčini, već da dočara motiv, kako ga autor oseća i doživljava. Elementima različitih oblika, Mila pruža osećaj srazmere i mira formirajući jedinstvenu i skladnu celinu, bez suvišnih detalja, do jasnih prostornih rešenja kompozicije.

Slike Mile Gvardiol su svojevrsne slagalice, kaleidoskopi, mesto doživljaja, slobodnog emocionalnog prepuštanja lepoti, uzbuđenju, estetskom, hedonističkom-svemu onome što nam nedostaje izvan ravnine belog platna.S druge strane, poruke koje to slikarstvo emituje, manje su racionalno razmišljanje o apsolutnim vrednostima a više radost življenja i kreativnog čina. U nenametljivoj simbolici pronalazimo izgubljena uporišta i vlastitog slobodnog duha.

Na kraju treba reći da u svim njenim razvojnim fazama u okviru apstraktne forme sa različitim tematskim opredeljenjima, lako prepoznajemo ono što im je zajedničko: siguran crtež, izuzetan koloristički dar za prebogate hromatske kombinacije, čvrste kompozicione strukture, privlačne sugestivne forme i poetični način likovnog razmišljanja.A takvo slikarstvo Mile Gvardiol svakako ima svoju budućnost. Radmila Vlatković Istoričar umetnosti Muzejski savetnik


Mila Gvardiol je rodjena 1979. godine u Beogradu. Obrazovanje: 2004.    diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beograduna Odseku zidno  slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića,  2012.    doktorirala na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku  za   digitalnu umetnost  Zaposlenje: Docent na Fakultetu Digitalne produkcije u Sremskoj Kamenici


Članstvo:  2006.    članica ULUS-a,  2011.    članica ULUPUDS-a


Samostalna izlaganja: 

2006.   Galerija’’ Zadužbine Ilije M. Kolarca’’, “Repeticije”, Beograd

2010.   Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, “Repeticije”, Inđija

2010.   Galerija savremene likovne umetnosti Niš “Salon 77”, “Repeticije”, Niš 

2010.    Galerija “Stara kapetanija”, “Svetlosti vitraža”, Zemun                       

2010.   Virtuelna galerija ITN, “Svetlosti vitraža”, Internet

2011.   Galerija “Kulturnog centra Ribnica”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo

2011.   Kuća ”Đure Jakšića”, “Svetlosti vitraža”, Beograd   

2011.   Narodni Muzej Užice ”Kuća Jokanovića”, “Svetlosti vitraža”, Užice

2011.   Galerija ”Vladislav Maržik”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo 

2011.   Galerija ”DLUM”, “Svetlosti vitraža”, Skoplje, Makedonija

2011.   Galerija 8, “Predeli duše”, Skoplje, Makedonija

2011.   Galerija “Čedomir Krstić”, “Slagalice”, Pirot

2012.   Galerija,”Singidunum”, “Predeli duše”, Beograd


Predstojeća samostala izlaganja:


2012.   Galerija,”Mostovi Balkana”, “Slagalice”, Kragujevac

2012.   Galerija "Alternativna scena", Umetnicki paviljon "Cvjeta Zuzoric", “Tragovi sećanja”, Beograd


 


Datum objavljivanja: 29.11.2012.