Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Milana Uzelca

U sredu 6. oktobra u 20 časova u prostoru, Zbirke strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad otvara se retrospektivna izložba slika Milana Miće Uzelca . Auto izložbe je mr Jelena Banjac, istoričar umetnosti i viši kustos

 


Milan Mića Uzelac (Beograd, 1950 – Novi Sad, 2008) stvarao je punih 35 godina u ateljeu broj devet na Petrovaradinskoj tvrđavi kao samostalni umetnik. Njegovo stvaralaštvo prepoznatljivo je po prizorima snažnih konja i ljupkih ženskih aktova prisutnih u enterijerima mnogih novosadskih domova. Pored slikarstva, bavio se opremom knjiga, dizajnom, karikaturom, animiranim i eksperimentalnim filmom.


Priređujući izložbu pod nazivom: Milan Mića Uzelac želimo da se setimo čuvenog novosadskog slikara koji više nije sa nama, a čija su dela i dalje prisutna u životima mnogih poštovalaca njegovog slikarstva. Takođe, izražavamo veliku zahvalnost gospođi Nedeljki Uzelac, koja je 2008. i 2010. godine darovala Zavičajnoj galeriji štafelaj, paletu, četke i šest ulja na platnu svog sina: Suton za ribara (1972); Zeleni dijamant (1972); Bez naziva (1972); Rano sloslutna zrelost - bacil i inbecil (1974); U dosadi raspoloženja-Prva nagrada (1975) i Montenegro (1975). Reč je o slikama koje on nikada nije otuđio i koje je čuvao u svom ateljeu više od trideset godina. Izvesno je da su te slike imale posebnu vrednost za umetnika.


Prema svedočenju članova porodice Miće Uzelca, ulja na platnu Zeleni dijamant (1972) i Bez naziva (1972) svojevrsni su autoportreti. Nadrealistički svet tih slika prikazuje nam kako je, na početku svoje umetničke karijere, mladi umetnik doživljavao sebe i svoj odnos prema sredini u kojoj je živeo i radio. Nasuprot tegobnoj atmosferi pomenutih dela, na izložbi su prikazana i raskošna ulja na platnu mladog Uzelca Montenegro (1975) i Mlada Vukovarka (1976). Svoju fascinaciju delovima narodnih nošnji, poput kopči, dugmadi, veza i filigranskog nakita, umetnik je pretočio u ciklus slika pod nazivom Folklor. Ulje na platnu Kuća na prodaju (1978), pripada drugom značajnom ciklusu slika pod nazivom Hrana.


Na izložbi Milan Mića Uzelac prikazano je deset ulja na platnu, tri crteža i jedan akvarel koji su nastali na početku njegove umetničke karijere i čuvaju se u likovnoj zbirci Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada. Većinu novosadska muzejska publika nije imala priliku da vidi u proteklim decenijama.


mr Jelena Banjac, istoričar umetnosti, viši kustos


Datum objavljivanja: 04.10.2010.