Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Miće Popovića

U Nacionalnoj galeriji, povodom devedeset godina od rođenja Miodraga Miće Popovića, biće priređena izložba njegovih slika iz kolekcije Atlas grupe. Otvaranje izložbe je utorak 3. decembra u 19h.

 


U godini jubileja, kada se navršava devedeset godina od rođenja Miće Popovića (1923-2013), Nacionalna galerija umetničkih dela u Beogradu priređuje izložbu slika iz kolekcije Atlas Grupe. 


Zvanično osporavan od strane režima, nezvanično omiljen umetnik od strane mnogobrojne publike, Mića Popović je jedan od najznačajnijih srpskih slikara XX veka. Od samih početaka bogate umetničke karijere, njegove izložbe bile su više nego događaj. Na žalost, Miće Popovića nema više među živima, ali njegova izuzetna ličnost, njegovo delo, trajno i moderno, i dalje su prisutni.


Slike u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, od posebne su važnosti za kulturnu istoriju našeg naroda. Neke od njih poslednji put su bile izložene na njegovoj retrospektivnoj izložbi 1983. godine u galeriji SANU, dok "Ričard Titovog lika", slika koja je činila deo postavke i predstavljala zapravo jedan od glavnih razloga za zabranu izložbe 1974. godine u Kulturnom centru Beograda, nikada nije bila niti reprodukovana, niti javno izložena.


 


Datum objavljivanja: 03.12.2013.