Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Ljiljane Strize Marković

Od 26. oktobra do 6. novembra, 2015. u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, održće se samostalna izložba slika autorke Ljiljane Strize Trajković.

 


Insistirajući na autonomiji slike a samim tim i većoj umetničkoj slobodi oslobodila sam sliku svega suvišnog. Boja gospodari slikom i njome pokušavam da rešim čisto estetske probleme. Postupkom svođenja gubi se predmet, ali asocijacije na viđeno još uvek postoje iako je proces njihovog postojanja započet. Otuda, u okviru apstraktnog slikanog polјa prisutni su oblici koji su nosioci simboličkog značenja i koji definišu i objašnjavaju samu sliku. Pojednostavlјena figuracija mi omogućava da eksperimentišem bojom, potezom i površinama. Na platnima, specifične fakture, dominiraju (bojom i linijom) akcentovani uprošćeni kuhinjski predmeti i delovi nameštaja. Primenjujući vertikalnu perspektivu predmeti su ekstrovertno naglašeni međusobno i prema celini, pre svega kolorističkim kontrastima: toplo-hladnih i svetlo-tamnih kontrasti istovremeno su ostvareni komplementarnim (crveno-ѕelenu,žuto-lјubićasto, narandžasto-plavo) i simultanim kontrastima „krivih parova“ (ѕeleno-lјubičasto i narandžasto-lјubičasto). Na slikama nastalim na početku stvaralačkog ciklusa, boja je naneta u više slojeva čime se postiže relјefnost površine. Postepeno se relјefnost gubi a površine postaju plošne. Slike su rađene tradicionalnom slikarskom tehnikom, ulјe na platnu.







Ljiljana Strize Trajković je rođena 1970. godine u Vranju. Završila srednju umetničku školu -Đorđe Krstić- u Nišu. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Prištini, odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića 1995. godine. Pet samostalnih. Izložbe: Branje 2008., Raška 2010.,Inđija 2015.,Vranje 2015. Futog 2015. i više grupnih. Učesnik više koloniji u zemlјi i regionu. Nagrada „Bijenale umetnika Vranja“ 2007. godine. Živi i radi u Vranju.


Datum objavljivanja: 21.10.2015.