Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Jarmile Vešović

Jarmila Vešović, dobitnica prestižnih nagrada, predstaviće se beogradskoj publici samostalnom izložbom slika koja će biti otvorena u četvrtak 3. oktobra 2013., u 19 časova, u Prodajnoj Galeriji Beograd, na Kosančićevom Vencu 19.


 


Iako već skoro tri decenije živi i radi u Parizu, Jarmila inspiraciju crpe iz ljubavi prema kulturi iz koje potiče.  Na svojim platnima uspela je da objedini moderan umetnički izraz i karakterističan tradicionalni pristup materjalu, sa upotrebom pravog zlata, koji evocira tehnike fresko slikarstva srednjeg veka i topli mediteranski kolorit okupan svetlošču koja potiče iz same srži slike.



Posvećena temama prirode i njenih zakona, kako spoljašnjih tako i onih unutarnjih -- duhovnih i psiholoških, Jarmila vešto uspeva da svojim slikama prenese na posmatrača jedno posebno raspoloženje istovremeno meditativno i uzbudljivo, veličanstveno a ipak decentno.



Naša poznata kritičarka umetnosti Irina Subotić istakla je kao poseban kvalitet na slikama Jarmile Vešović, svetlost koja deluje  spiritualno, svetski, religiozno, metafizično, dok poetski svet Vešovićeve, čini jednu lirsku harmoniju koja je danas tako retka i dragocena, pogotovu zato što je okrenuta ljubavi.



 



Jarmila Vešović je rođena 1954., diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1980., u klasi profesora Stojana Ćelića, kod koga je i magistrirala, a od 1986. živi u Parizu. Bavi se slikarstvom, grafikom, instalacijama. Piše i objavljuje poeziju. Izlagala je na značajnijim francuskim i evropskim likovnim manifestacijama, a održala je preko 20 samostalnih izložbi. Njena dela se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Francuskoj, Španiji, Egiptu i Japanu. Dobitnica je više značajnijih nagrada u Francuskoj, kao što su zlatna medalja za slikarstvo „Mikelanđelo” Akademije „Mazarin”, priznanje „Feliks Brakemon” za grafiku na Salonu „Bozar” u Karuselu Luvra i dve nagrade za slikarstvo francuske Akademije nauka i umetnosti „Aršil Fuld-Stirbe” (za 2003. i 2011. godinu). U našoj zemlji dobila je nagrade Oktobarskog salona, nagradu Belog anđela i mnoge druge.


 



Datum objavljivanja: 19.09.2013.