Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Janoša Tarka

U ponedeljak 1. oktobra 2012. u 19. sati u Galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9., Novi Sad, otvara se samostalna izložba slika autora Janoša Tarka. Izložba traje do 20. oktobara, 2012. godine.

 


Kroz svoje slike pre svega težim da  vizuelno  izrazim jedno nedokučivo i izvrnuto viđenje sveta, pa i one same nastaju


kao direktan prenos slika koje u meni podstiče sam život. Fascinira me čovekova unutarnja, nevidljiva borba, čovekovo maštanje, kao i njegov odnos (pri čemu pre svega mislim na prihvatanje ili neprihvatanje) prema zvaničnoj realnosti koja ga okružuje i nameće mu stvari i pojmove onakve kakvi  jesu.  Svaka slika iz novog serijala uvodi posmatrača u svoj irealni, momentalno paralelni, svet. U svakoj slici je uhvaćen trenutak u kom neka nadrealna pojava, ili biće, svojom ekspresivnosću ironično izražava  određene pojmove  koji su nam (ili bar neki od tih pojmova) u racionalnom svetu bliski. Na nekim slikama jednostavno je prikazano neko biće koje asocira na čoveka i neke njegove osobine, biće koje je stvoreno, kom je dato ime i koje  samim tim postaje arhetipsko. U nekim drugim slikama se trudim da kroz napetost boje i forme iskažem  svoje ironično  mišljenje  o određenim ustaljenim pojmovima. Neka od bića su zamišljena, neka pate, a neka se podlo osmehuju dok svaka boja na tim slikama, mami tajnovitošću nekog svog života, kao da skriva niz emocija i svoju sopstvenu dušu. Negde nas sve to usrećuje, tišti , odbija, ili čak podstiče.


U novom serijalu slika osnovna izražajna sredstva su boja, forma i tekstura (kolaž koji se nenametljivo pojavljuje na nekim radovima). Pomoću jarkih i dinamičnih boja, što je karakteristično i za ranije radove, ostvarujem neku  vrstu groteskno-luckaste  veselosti  i razigranosti. Boje koje koristim su uglavnom čiste i plošno postavljene jedna pored druge, sa izuzetkom nekih radova gde se pojavljuje treća dimenzija. Forma je takođe groteskno izobličena, negde sa više, negde sa manje naglašenim deformacijama. Ne često, ali na nekim radovima ipak se pojavljuje neka vrsta težnje za oživljavanjem slike u dodirno-čulnom smislu, i ta, takoreći, opipljivost, nastala iz želje za razbijanjem monotone čistote plošnosti površine,  ostvaruje se pomoću kolaža i peska pomešanog sa bojom. Ova sitna promena na tehničkom planu, na neki način je i uvod u novu vrstu interesovanja i eksperimentisanja kroz nove likovne medije i njihove odnose u mojim buducim radovima.   


Kao što sam već istakao, odjeke unutrasnjosti, kao reakcije na svet koji me okružuje,  najiskrenije prenosim  na platna, pa su i moje slike krajnji  proizvod celog tog procesa doživljavanja sveta. Satirične, groteskne, ali u isto vreme i vesele, sa svim svojim bodljama, podrumima i mirisnim cvetovima, one su potpuno u skladu sa mnom, mojim bićem i mojim pogledom na svet.



Tarko Janoš, rođen 1980. godine,  24.  februara u Novom Sadu. Likovnu akademiju upisao 1999. godine,  diplomirao 2004. godine na odseku za grafiku, kod profesora Milana Stanojeva. Izlagao u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Meksiku i Kanadi. Govorni jezici: srpski, mađarski, engleski. Oblasti autorskog interesovanja: slikanje, grafika, vajanje, muzika, performans. Website:   tarkojanos.com



Samostalne izložbe:

2004. Galerija Palette, Beograd, Srb.

2006. Kafe-galerija Nu Blu, Novi Sad, Srb.

2006. Galerija ULUV, Novi Sad, Srb.

2007. Kafe-klub Route 66, Novi Sad, Srb.

  2009. Šahovski klub-galerija Fiume, Rijeka, Hrvatska.

  2009. Frizerski studio-galerija La Part, Novi Sad, Srb.

  2009. Umetnički klub Feszek, Budimpešta, Mađarska.

  2009. Kolegijum za visoko obrazovanje vojvođanskih Mađara, Subotica, Srb.

  2010. Galerija Lukijan Mušicki, Temerin, Srb.

  2010. Kafe- Galerija Izba, Novi Sad, Srb.       

  2011. Kafe-Galerija, Izba, Novi Sad, Srb.              

  2011. Kosmosapiens Art Kafe,Novi Sad, Srb.


 


Datum objavljivanja: 28.09.2012.