Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike iz kolekcije Đure Popovića

U Galeriji Aleksandar Đonović u Aranđelovcu, 14. juna otvorena je izložba, "Zbir izuzetnih likovnih vrednosti iz kolekcije Đure Popovića".

 


"Sakupljanje umetničkih dela traje odavno, često  daleko od uvida javnosti. Kao poseban oblik ljudskog delovanja, kolekcije  su do skoro bile u senci ostalih društvenih i kulturnih zbivanja. Tek se u novije vreme ukazala potreba da se javno pokazuju, kako bi se skrenula pažnja na zalaganje pojedinaca, koji nesebičnim trudom ali i velikim  odricanjem, pomažu likovno stvaralaštvo, čuvaju ga, sistematizuju i ostavljaju na uvid budućim naraštajima.




Upriličenom zbirkom Đure Popovića iz Novog Sada, koji sledi put svojih sugrađana, Pavla Beljanskog i Rajka Mamuzića, Srpska Atina  postaje prestižno mesto na mapi domaće kulturne baštine. Popović pokazuje interesovanje za širi istorijski kontekst. U njegovoj kolekciji su našla mesta dela koja sežu u daleku prošlost počev od XIX veka, do novijih dana, što znači da se ona prostire na tri potonja stoleća srpske umetnosti. Pri tom, ona prati gotovo sve relevantne kretnje, čime su profilisana najvažnija stilska gibanja do kojih njen tvorac drži. Te odlike  je uzdižu na nivo izuzetnih domašaja u novijoj praksi. Nažalost, nijedan galerijski prostor nije dovoljan da  isprati širinu i dubinu zbirke, kako bi se osvetlili svi njeni aspekti. Ipak, ovdašnja publika ima privilegiju da zaviri  u,  više od trideset godina  sakupljačku strast, zapravo, u     mali deo vrednosti što ih kolekcija ima na raspolaganju.


Povodom ove izložbe treba imati na umu da je  u pitanju segment radova, koji se javno manje pokazivao. Nije reč o manje značajnim radovima, naprotiv, oni predstavljaju dovoljno relevantan kontekst, koji se uzdiže do najvećih postignuća u domaćem slikarstvu.  Ovom prigodom izbor je pao na deo zbirke koji se tiče enformela iz zenita njegovog nastajanja i trajanja, preko ekspresionizma,  apstraktne vokacije,  do mirnih tokova   tradicije, koja je iznedrila sjajna dela intimističkog slikarstva, uzdignutog do poetski sublimiranog kazivanja.  Nije mesto ni prilika da se ponaosob upustimo u analizu pojedinih doprinosa, ipak, treba kazati da su u pitanju autori odavno utemeljeni u istoriju domaćeg slikarstva bez kojih je teško zamisliti, ili pak, tumačiti sled savremene srpske umetnosti.




Treba odati priznanje organizatoru ali i pokrovitelju izložbe, koji je imao sluha da ostvari ovako prestižnu, svekoliko značajnu smotru za našu kulturu."                                                                               


Zdravko Vučinić


 


Datum objavljivanja: 16.06.2011.