Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Ivana Šuletića

U utorak, 12. januara, 2010. godine u 19 časova u Galeriji zadužbine Ilije M. Kolarca, otvara se samostalna izložba slika autora Ivana Šuletića. Radovi se mogu pogledati do 31. januara.

 


"U prethodnim radovima, ponavljanje oblika sam koristio kao sredstvo prikazivanja prostora, ili u slučaju "Peščanika" – vremena. Dalja istraživanja dovela su me do ispitivanja ponavljanja ne samo na nivou pojedinačnog formata, već ponavljanja u nizu (grupi) formata, koji međusobnim rasporedom i odnosima formiraju novo (ili dodatno) značenje rada.


Poliptih "Dan", grupa od 24 slike, ukupnošću tretira vreme. Dok je na crtežima "Peščanika" (a oni funkcionišu kao zasebne celine) vreme prikazano kao apstraktno, na ovim slikama vreme postoji u direktnoj vezi sa ambijentom i kao posledica formiranja grupe. Pojedinačno, slike koje sačinjavaju "Dan" tretiraju prostor preklapanjem dva vida kocke. Iscrpljivanje broja mogućih kombinacija tonova kocke je dovelo do dvadeset i četiri slike.


Ono što sam tu uočio kao nedostatak jeste način tretiranja prostora tonskim slikanjem i korišćenjem dijagonala i skraćenja na pojedinačnim formatima. Rad koji se bavi sugestijom prostora, bez direktnih, navedenih rešenja, jeste sledeći poliptih – "Kocka", koji je zapravo ponavljanje iste slike šest puta. Pojedinačni format je pravougaonik 80cm x 60cm, na kome je prikazan kvadrat 60cm x 60cm, pomeren u skladu sa ustanovljenom estetikom. Grupisanjem radova u oblik položenog krsta sugeriše se mogućnost sklapanja kocke, objekta, te tako prostor postoji kao mogućnost, ne kao iluzija.


Kao i u prethodnim radovima, estetika je i ovde preuzeta iz anaglifa, načina prikazivanja trodimenzionalnog prostora dvodimenzionalnim sredstvima. Radi se o sledećem: osnovne boje, crvena i plava, međusobno su najudaljenije osnovne boje na hromatskoj skali i zato najpogodnije za prikazivanje odvojenih slika na istoj podlozi. Upotrebom naočara čija su stakla crveno-plava u mozgu se formira slika, iluzija dubinskog vida. Ova estetika je poslužila samo kao polazište za ispitivanje mogućih dimenzija figure u slici, ali i same slike."


Ivan Šuletić


Umetnik je rođen u Beogradu, 1982. godine. Upisao je doktorske umetničke studije na FLU u Beogradu 2009. Završio specijalstičke studije slikarstva na FLU u Beogradu (izborni predmet litografija), u klasi profesora Č.Vasića. 2007. Diplomirao na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora S. Roksandića. Izlagao na više grupnih izložbi i samostalno, septembra 2009. u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".


 


Datum objavljivanja: 06.01.2010.