Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike i crteži Save Rakočevića

U utorak, 30. juna u 19 sati u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, Knez Mihailova 35, otvara se izložba "Sava Rakočević, slike i crteži".

 


Sava Rakočević je rođen  1933. godine u Peći. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Godine 1950, kada je bio u trećem razredu gimnazije, zbog disidentskih stavova izgubio je pravo na školovanje u Jugoslaviji. Zahvaljujući podršci slikara Lazara Ličenoskog, godine 1954. upisuje se u Umetničku školu u Skoplju, koju uspešno završava. Diplomirao je u Beogradu 1960. godine, u klasi Vinka Grdana, kao najbolji student na Akademiji primenjenih umetnosti.

Rakočević se izdvajao kao najtalentovaniji student svoje generacije. Na konkursu Beogradskog univerziteta 1958. godine osvaja prvu nagradu za likovnu umetnost. Za najboljeg studenta Akademije primenjenih umetnosti proglašen je 1959. godine. Dobitnik je prvih nagrada na festivalima mladih umetnika Srbije i Crne Gore: u Pančevu 1959. i u Leskovcu 1960. Udruženje umetnika Kosova i Metohije dodelilo mu je nagradu za slikarstvo 1962.

Pedesetih godina prošlog veka u impresionističkom duhu nastali su radovi posvećeni kosovskometohijskim motivima; predeli stare Prištine, koje više nema, sačuvani su na Rakočevićevim platnima. Mozaik u hotelu Kosovski božur u Prištini, s likom Kosovke devojke sa božurima, izrađen je 1965. godine; zbog društvenih promena u zemlji prekriven je malterom.

Po završetku studija Rakočević radi kao slobodni umetnik i honorarni ilustrator lista Politika.

U stalnom sukobu sa ideologijom vlasti, Rakočević 1966. godine napušta zemlju i odlazi u Čikago. Prvi njegovi radovi u Americi i Kanadi bili su ikonostasi i mozaici u vizantijskom stilu.

Džozef R. Šapiro, osnivač i predsednik Muzeja savremene umetnosti u Čikagu, priređuje 1970. Rakočevićevu prvu samostalnu izložbu u SAD. Rakočević je bio jedan od slikara koji su 1975. godine predstavljali američko slikarstvo u Kongresnoj palati u Parizu povodom proslave 200-godišnjice državnosti SAD. Od 1973. osam puta učestvovao je na grupnim izložbama u Umetničkom institutu Čikaškog muzeja, a dva puta izlagao je u Salonu nezavisnih u Parizu.

Godine 1974. Rakočević je proputovao celu Južnu Ameriku – obišao je najvažnije muzeje i video različite arheološke nalaze. Posebno su ga impresionirale kulture Moče i Čavina. To putovanje imalo je velikog uticaja na razvitak njegovog likovnog izraza. Rakočević je posle toga obišao i većinu evropskih zemalja, posetio značajne kulturne centre i upoznao se s delima velikih majstora. Putovao je i u Rusiju, Indoneziju, Singapur, Maleziju, na Tajland i u Maroko. Na Rakočevićevo slikarstvo naročito su uticali njegovi boravci u Kini, gde je imao priliku da poseti više gradova i da se upozna sa estetikom i umetnošću kineskog naroda.

Posle osamnaest godina, 1983. godine, dolazi u Jugoslaviju i predstavlja se izložbom slika u Kulturnom centru Beograda.

Narodni muzej u Beogradu 1992. godine organizuje veliku retrospektivnu izložbu dela Save Rakočevića.

Izdavačka kuća Prosveta objavljuje tri zbirke njegovih pesama: Tami za leđima (2002), Bol svetlosti (2004) i Posle svega (2007). Srpska književna zadruga izdala je 2001. godine monografiju Zorana Gluščevića o Savi Rakočeviću, pod nazivom Sava Rakočević. Narodna knjiga je 2006. godine izdala knjigu Dragoljuba Stojadinovića o životu i delu Save Rakočevića – Prorok boja i oblika.


 


 


Datum objavljivanja: 26.06.2009.