Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike i crteži Radenka Miševića

Izložba slika i crteža Radenka Miševica u galeriji Hexalab biće otvorena u subotu 7.aprila u 19 časova u galeriji Hexalab, Njegoševa 5. Autor izložbe: Nikola Kusovac.

 


Za ovu priliku odabrano je 20 slika ovog veoma značajnog slikara druge polovine xx veka. Takođe će biti izloženo i dvadesetak crteža koji do sada nisu izlagani, kao i dve skice za filmsku scenografiju. Autor izložbe Nikola Kusovac se opredelio za slike raznih formata raženih  u periodu od 1942. do 1993 godine iz kojih se može steći uvid u potpuniji Miševićev opus, navodeći pri tom, da ovaj retrospektivni sažetak pokazuje na koji način je Mišević slikarski vek od raskošno darovitog početka doveo do briljantne završnice.  Publici su na uvid ponuđeni neki od najznačajnijih Miševićevih radova inače nagrađivani na izložbama u zemlji i svetu. 


Radenko Mišević je rođen 1920.godine u Rogatici, Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu 1946.godine u klasi prof.Mila Milunoviča. Priredio je 40 samostalnih izložbi. Bio je professor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i Sarajevu. Dobitnik je više značajnih nagrada, Oktobarske nagrade Beograda, Šestoaprilske nagrade Sarajeva, Zlatne plakete ULUS-a i mnogih drugih.  Radenko Mišević je preminuo 1995.godine, počiva u Aleji zasluznih građana u Beogradu.  U znak sećanja na njegovu ličnost i delo, u rodnoj Rogatici, otvorena je galerija i biblioteka sa njegovim imenom, a grad Beograd je jednu ulicu posvetio ovom vrsnom umetniku.  Izložba ce biti otvorena do 10.maja 2012.godine.


 


Datum objavljivanja: 04.04.2012.