Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike i crteži Naoda Zorića

U Galeriji 212 biće predstavljeni novi radovi slikara Naoda Zorića. Izložba sadrži dvadesetak radova, slika i crteža, koji su nastali u prethodne dve godine i koji do sada nisu izlagani. Utorak, 18. mart u 19 sati.


 


Umetnik svojim novim radovima ostaje dosledan svojoj poetici i tematici u kojoj psihologija čoveka zauzima centralno mesto.



“… Sa Naodovih slika osjećate, zapravo, „čujete“ dim savijenih cigareta duvana iz požutjelih nikada dovoljno okrečenih soba, vidite zabrađene starice oko ognjišta, koje uvijek imaju za kim da nose crninu, čujete zvona i praporce, ali dovike, čojkanja i zdravljenja s obližnjih proplanaka. Neopisiv je taj miris Crne Gore, oku dalek i neuhvatljiv, nošen u gorštačkom genu, ovjekovječen u Naodovim slikama nemirom linije iskonskog crteža.       



„A šta reći o slikaru Naodu Zoriću? Crnogorac, cetinjski i beogradski đak, gorštak i Mediteranac. Ekspresionista, ne po izboru, već po moranju...Pokazao je da je crtež najvažniji, ali da boja može sve. Jedan je od onih (rijetkih), za koje se ne pita šta slika i kako slika. Jer, onim što radi on - pokazuje snagu...“ (Đorđe Kadijević)“.

iz kataloga Anastazija Miranović


 


Naod Zorić je rođen 1968. godine u Đurđevića Tari, Crna Gora.  Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsek slikarstvo, u klasi profesora Dragana Karadžića 1993. godine. Postdiplomske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Radomira Reljića 1995. godine. Studijski je boravio u Parizu 2007. godine.  Član je ULUCG od 1994.godine.  Dobitnik je stipendije za talentovane studente.  Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su I nagrada za crtež na FLU Cetinje 1991. godine, Nagrada za sliku na 25. Hercegnovskom salonu (kao najmlađi učesnik) 1992. godine, I nagrada za sliku na FLU Cetinje 1992. godine, Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ ULUCG 2007. godine.  Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu: Bar, Pljevlja, Budva, Podgorica, Beograd, Novi Sad, Vrbas, Kolašin, Igalo, Kotor, Tivat etc. Radovi Naoda Zorića se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Snimljen je dokumentarni film  „Ozbiljna igra - prozor Naoda Zorića“ 2003. godine u produkciji RTS-a, urednika i reditelja Božidara Kalezića.  Živi i radi u Kolašinu, Crna Gora.


 



Datum objavljivanja: 17.03.2014.