Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Gabrijele Bulatović

Od 24. juna do 8. jula, 2010. u Galeriji Centra za kulturu Rakovica, održaće se izložba slika autorke Gabrijele Bulatović.

 


Gabrijela Bulatović (1974) je diplomirala i završila postdiplomske studije, na FPU u Beogradu u klasi prof. Milice Vučković. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 1999. godine radi kao asistent pripravnik na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna  u Beogradu, na predmetu Grafika. Izlagala je kontinuirano na brojnim samostalnim i grupnim izložbama od 1995. godine. 


Dobitnik je:


nagrade Beta i Rista Vukanović  za ostvarenja iz oblasti grafike,


nagrade na izložbi Portret kroz vreme,


plakete ULUPUDUS-a na Sajmu knjiga u Beogradu 2005. godine.  


 


"Kada vas čudesna mirnoća privuče da se slikama i grafikama Gabrijele Bulatović približite, otkrićete da površine koje deluju kao da su rešene čisto, plakatski, uopšte nisu takve. Ono što se po faktografiji može opisati kao plošno, u njenom radu govori o prikazanom mnogo dalje od površine. Bojene mase titraju diskretnim teksturama, znalački kontrolisanim. Dinamične i smirene nadopunjuju se i komplementiraju, zajedno gradeći svet koji se seća Morandija i Egona Šilea, naizgled udaljene karaktere, sukobljenu dostojanstvenu mirnoću i eksplozivnu ekspresiju. Na tu neobičnu kombinaciju koju je Gabrijela udomila u svom izrazu, kao da se uplela crta duha koji je nosila i Cuca Sokić. Tanano ženski, diskretno, a snažno, toplo bez proklizavanja u sentimentalno"


"Bez ograničenja, ne zaustavljajući se na pojedinačnim motivima, temama, tehnikama ili formatima, ona istražuje paralelno i široko, sa istinskim zadovoljstvom. Ti raznorodni fragmenti su beleške o njenoj verziji istine."


Jana Oršolić


 


Datum objavljivanja: 22.06.2010.