Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike efemernog sveta

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 6. novembra 2009. godine, sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba "Japanske grafike – slike efemernog sveta" čime započinju Dani japanske kulture koji će u Zrenjaninu trajati tokom novembra, a u okviru manifestacije "Godina Japana u Srbiji".

 


Izložbu će otvoriti ambasador Japana u Srbiji, Nj.E. Tošio Cunozaki. Izložba će trajati do 1. decembra 2009. godine.

Izložba predstavlja kolekciju od 34 ukijo grafike iz 18. i 19. veka u vlasništvu Ninka Radosavljevića koji živi u Parizu i veliki je zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti. Omiljene teme ukijoe stila su: teatarska grafika kabuki pozorišta, čuvene lepotice iz kvartova zabave, pejzaži, slike kalendara (surimono), istorijski događaji i scene bitaka. Sam pojam ukijoe ("plutajući svet") izražava prolaznost, uživanje u životu, život u sadašnjem trenutku. Krajem 19. veka, kroz privatne i javne kolekcije, ove grafike su odigrale značajnu ulogu u razvoju evropske moderne umetnosti. U zbirci Ninka Radosavljevića se izdvajaju dela Utamaroa, Hirošigea i Kunisade, koji se svrstavaju u red najznačajnijih predstavnika japanske grafičke umetnosti 18. i 19. veka.

Pored grafika, iz iste kolekcije biće izložene japanske ilustrovane knjige iz kraja 19. i početka 20. veka, kao i savremene publikacije na ovu temu. Posebnu zanimljivost postavke predstavljaju tzv. katagami, koji spadaju u sferu primenjene umetnosti i odnose se na tehniku izrade dekoracije tkanina japanskih kimona, a izvršili su ogroman uticaj na evropsku primenjenu umetnost oko 1900. godine.

U saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom "Žarko Zrenjanin" i Kulturnim centrom,  muzej organizuje Dane japanske kulture u Zrenjaninu koje će činiti raznovrsni izložbeni, književni i filmski sadržaji. Tako će u muzeju pored kolekcije Ninka Radosavljevića, publika moći da vidi zahvaljujući ambasadi Japana japanske lutke i manga knjige. Zrenjaninski kolekcionar Boško Zakin će izložiti nekoliko primeraka autentičnog japanskog oružja poput katane i vakizašija a izložbe će upotpuniti japanski porcelanski i keramički predmeti iz fonda muzeja. Srpsko-japansko društvo iz Zrenjanina će predstaviti origami modele koje su uradili članovi ovog društva, kao i učitelji i učenici osnovnih škola "Vuk Karadžić" i "Jovan Cvijić". Zahvaljujući saradnji sa udruženjem "Sakurabana" iz Beograda i njihove podružnice u Lazarevcu, posetioci će videti i izložbu radova manga stripa čiji su autori članovi udruženja, dok će se svakim radnim danom od 16 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin prikazivati japanski dugometražni crtani filmovi, tzv. anima filmovi.

 

Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" će u ponedeljak 9. novembra 2009. sa početkom u 18h u svojoj velikoj sali, ugostiti predavače sa beogradskog  Filološkog fakulteta Divnu Glumac i Dalibora Kličkovića koji će održati predavanje na temu "Moderna japanska književnost".


Kulturni centar u periodu od 11.11. do 11.12. svake srede i četvrtka (20h) priređuje reviju filmova Akira Kurosave (1910-1998), jednog od najznačajnijih imena japanske i svetske kinematografije.


Kustos izložbi i koordinator programa je istoričar umetnosti Olivera Skoko.


 


 


Datum objavljivanja: 03.11.2009.