Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Dragane Dragutinović

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, do 19. aprila, 2013. godine, otvorena je samostalna izložba slika autorke Dragane Dragutinović.

 


AKO NEĆEŠ TI DA SKAČEŠ JA ĆU CUPKAT SAM


Kućica: bela, prošupljena, ispunjena svetlom.

Mesto basnoslovno, mesto sreće, neopisivog raja, zatvoreno, samo moje, mesto zaostalog gneva zbog ostvarene želje da postanem nevidljiva. Tamo te šalju po kazni. Žuto? Bezobrazna si! Tamo odlazim povređena zbog vaše ravnodušnosti. Model - kocka svega što sam čula, videla i osetila, tip-top retrospektiva.

Na zidovima:

Robin (Erithacus rubecula), rubin optočen zlatom, dobro osmatra svet, ima osećaj za detalj, igrač. Jedač peskovitih plaža, ne zna koliko je dobar, a mislio je da završi s tim, pre izvesnog vremena, dok je sedeo na... i hteo da... Nož se prevlači preko čela pri teranju straha. Mesec ne mora pri tome da bude pun, ali mlad mesec ne ostavlja puno mesta za kretanje. Zbog obešenog je nekoliko parvulija moralo da otpadne. Nemam reči! Da opišem stanje tog nemašnog deteta, potrebno je da zagnjurim glavu u šumove olistalog patuljastog brzorastućeg drveća drvoreda posađenog u bučnom napredovanju gradova na dobrobit njegovog plućnog rastrzaja. Priča o kazni. Priča o stara/e/nju, pilgrimage on the pillow state of mind. How I became marmalade za kraj donosi nešto od glazure za jabuke i nekoliko zrna sačme da upotpune iluziju pravog pekmeza mog života danas. Ep o...(vi) o deci i porodici.

Ja: lutka od papira, animirana senka na podu.

Zona 1 i Zona 2: krugovi svetla za posetioce. Stajni zabrani izvan kojih nije moguće kretanje, jer moja usamljenost je ipak samo moja stvar...  

Zvuk: kiša...


365 priča za laku noć (uputstvo za čitanje)

Prisustvujemo stvaranju novih legendi od krvi i mesa glavnih junaka, u bučnim sudarima. Priče za svaki dan u godini, knjiga osnovnih pojmova o ishrani i altruizmu, herbarijum poznatih vrsta i manje poznatih varijeteta, legendarnih junaka i legendarnih poduhvata, subjektivnog odabira znamenitih i moguće je, nepouzdanih biografskih i istorijskih podataka, obogaćenih fantazijom spavača na suvom.

Za divlju misao, detinju i naivnu, svojstvenu svima, svet je izvor neizrecivog užasa. Strah, krivica, oproštaj, neizreciva mržnja, surovost hidrokefala, poražavajuća ravnodušnost skijapoda, ljubav brzo ugasi težina zapisa koji nosimo. Slika - predmet je otuda pokušaj očišćenja od te strave koja se oseća od ili proizvodi u drugom biću ili stvari. Magijsko delovanje slike moguće je samo onda kada se istim postupkom na nju deluje. Poput obrednih činova koji nas uvode u život i pomažu nam da ga napustimo.

Hrana, pribor, perje sa uzglavlja, igračka, zavoj, trn, ulje, med, materijal koji koristim uvek je onaj koji je bio u dodiru sa bićem stvari koje predstavljam. U igri smo uvezanosti slika, prenosa na dodir. Sirova i onirična figuracija ulaze u ne-prostor uspavanki, bajalica, tužbalica i zagonetki sa početka svake priče.

Nije to samo vizuelno istraživanje materije, novorealizmi figuracije na platnu, ready made dok je fabričkih boja u tubama i kompleksa sa romantičnim prizvukom: „Imaćete deo mene na svom zidu”. To je samo služenje najnižim i najelementarnijim zahtevima pravljenja slike, ektoplazma nervne rastrojenosti linija i boja, uhvaćena u klopku rezurektina, neka vrsta ophoda, vrtenja u krug oko tog krivog središta svega što sam ikada videla, čula i osetila. Biologija. Ništa više. „Jedi tata, moram  ovo da ispričam”.

Dragana Dragutinović


Dragana Dragutinović, rođena u Pirotu 1974. godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završila 2004. u klasi profesora Jovana Sivačkog. Od 2010. na doktorskim studijama Odseka za slikarstvo na istom fakultetu. Izlagala samostalno u Pirotu, Nišu, Beogradu, Čačku, Despotovcu. Član DLUPa. Dobitnica Majske nagrade (2001) u Pirotu i Nagrade Rista i Beta Vukanović za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2003). Asistent na predmetu Likovna kultura VŠSS u Pirotu.


 


Datum objavljivanja: 03.04.2013.