Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Dragana Hajrovića

U četvrtak, 10. decembra, 2009. godine u 19 časova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu otvara se samostalna izložba slika zrenjaninskog umetnika Dragana Hajrovića. Izložba će trajati do 21. decembra.

 


Na izložbi umetnik  objedinjuje  crteže- slike koncipirane kao grupni prikazi instalirani I medjusobno animirani u galerijskoj postavci. To su apstraktno asocijativni zapisi iz ličnog vizuelnog I duhovnog inventara, likovno oživljeni  tako da komuniciraju medjusobno. Slike, crteži identičnog  manjeg  kvadratnog formata grupisani su u skupove , kao zamrznuti kadrovi stvarajući jednu "pokretnu" sliku- ekran- u okviru kojeg se priče umrežavaju, i pored svog osnovnog, dobijaju i novo značenje i  kao  deo celine medjusobno komuniciraju i tako grade nov značenjski prostor. Na pojedinim prikazima umetnik ulazi u samu strukturu i bojeni kvalitet odredjenih površina raznovrsnim načinima-  potencirajući , zumirajući odredjene fragmente, zamrzavajući procese izvesnih kretanja i tokova, sa ciljem da učini  vidljivim  detalje samog  proces rada  čime  se otkrivaju  i raznoliki  postupci , slojevi crtačke i slikarske inicijacije autora, čiji je krajnji cilj oblikovanje  integralnog prostora naglašene   komunikativnosti. 




Rođen 1970. u Zrenjaninu. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – odsek slikarstvo u klasi prof. Čedomira Vasića. Član je ULUS-a od 1996. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama – odsek slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Samostalno je izlagao od 1993. godine u Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu, Srpsoj Crnji, Dimitrovgradu, Nišu. Kolektivno izlaže od 1990. godine.  Nagrade: Pohvala za crtež – studiju i nagrada za najbolji ostvareni uspeh na prvoj godini studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Izbor za izložbu "Perspektive XXIII".


 


Datum objavljivanja: 07.12.2009.