Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Dejana Trajkovića

U ponedeljak, 23. januara u 19 sati u Galeriji Progres otvara se samostalna izložba slika autora Dejana Trajkovića. Izložba traje do 4. februara, 2012. godine.


 


Dejan Trajković je rođen 1966. godine u Prištini, živi u Vranju. Završio je Fakultet umetnosti u Prištini, odsek slikarstvo, u klasi profesora Himlije Ćatovica 1993. godine. Član je ULUS-a od 1999. godine. Imao je 22 samostalne i učestvovao na više kolektivnih izložbi.



"Ponuđenom izložbom slika Dejan Trajković se predstavlja kao umetnik osobenog senzibiliteta koji stvara asocijativna i sasvim apstraktna dela. On stvara ciklus slika sa temom apstraktnog pejzaža iskazujući likovnim elementima, prvenstveno bojom, ličan, intiman doživljaj prirode u kojoj vlada ono maštovito, sanjarsko, bajkovito. To nisu predstave realnih predela već sećanja na ličnu impresiju i emocionalni doživljaj viđenog.


Težeći ka autonomiji slike, a samim tim i većoj umetničkoj slobodi, oslobodio je sliku svega suvišnog. Boja gospodari slikom i njome autor pokušava da reši čisto estetske probleme. Postupkom svođenja gubi se predmet, ali asocijacije na viđeno još uvek postoje, iako je proces njihovog postojanja započet. Otuda, u okviru apstraktnog slikanog polja prisutni su oblici koji podsećaju na drveće, koje je nosilac simboličnog značenja i koje definiše i objašnjava samu sliku. Apstrakcija mu omogućava da eksperimentiše bojom, potezom i površinama. Boja je nosilac posebnih psiholoških i simboličnih značenja, što joj daje posebnu estetsku dimenziju.  Plave, sive i zelene, oker i mrke, dominantne su kombinacije dopunjene akcentima ljubičaste, crvene, žute i bele. Na slikama nastalim na početku stvaralačkog ciklusa, boja je naneta u više slojeva čime se postiže reljefnost površine. Postepeno se reljefnost gubi a površine postaju plošne. Na delima Dejana Trajkovića uočava se hromatska ravnoteža i suptilnost u materijalizaciji a prikaz prirode je pomeren do granica asocijativnosti."




Jelana Ničić-istoričar umetnosti


 


 



Datum objavljivanja: 21.01.2012.