Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Darka Malenice

U petak, 30. aprila sa početkom u 19.30 časova, u Galeriji Kuće Vojnovića biće otvorena izložba slika Darka Malenice. To je prva u nizu izložbi koje će biti organizovane nakon što je Umetnički savet Galerije KC Inđija utvrdio program rada na osnovu konkursa za izlaganje u 2010. godini.

 


Darko Malenica je diplomirao slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu 1995. godine, u klasi profesora Milana Blanuše i profesora Vladimira Tomića. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji (Beograd, Novi Sad, Sombor, Šabac, Inđija 2004. godine) i inostranstvu (Holandija, Nemačka, Luksemburg...). Godine 2008. njegove slike bile su izložene u zgradi Evropskog Parlamenta u Briselu (Belgija). Član je Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine (ULUV) od 1995. godine.


Izložba će za posetioce biti otvorena do petka, 14. maja.


Iz kataloga "Novi svet":


"Njegove slike ispunjavaju prizori na kojima životinje u svojoj osami žive slobodno i sigurno okružene prirodom, u kojoj prepoznajemo čudne biljke, morske trave, cveće, drveće, šume, planine, reke, ostrva, vodopade, čista mora, okeane, planete, komete i ostala nebeska i zemaljska tela, gde sve pluta kao na prapočetku stvaranja, kada su boje, u punoj snazi bojile svet, kada je nebo bilo plavlje, a trava zelenija. 


Posmatrajući slike, ispunjava nas osećanje "nade" koja stidljivo i skriveno nagoveštava da će nas odvesti na sigurno mesto gde obitavaju ljubav i plemenitost, i to je ono u čemu se suštinski ogleda lekovitost Malenicinog opusa..."     


Marija Unčanin  Malenica


 


 


Datum objavljivanja: 30.04.2010.