Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Branka Rakovića

U utorak, 13. oktobra u 19 časova u Galeriji 107 u Zemunu, otvara se samostalna izložba slika autora Branka Rakovića. Izložba se može pogledati do 30. oktobra, 2009. godine.

 


Galerija 107 ima čast i zadovoljstvo da u svom prostoru premijerno predstavi najnoviji ciklus slika Branka Rakovića. Rođen je 1967. u Beogradu. Diplomirao je na Slikarskom odseku beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti u klasi profesora Momčila Antonovića, 1991. godine, kod koga i magistira 1993. Radi na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti od novembra 1994. godine.  Sada je u zvanju docenta.




Istaknuti predstavnik slikarstva materije, Raković je na domaćoj likovnoj sceni prisutan od početka devedesetih godina prošlog veka. Idiom njegovog opusa je snažno, sugestivno slikarstvo sazdano na beskompromisnim načelima u umetnosti. Njegov istraživački senzibiliitet manifestaciju ima u koncepcijski različito tretiranim kompozicijama koje uvek ostaju u rasponu prepoznatljivog likovnog rukopisa, rukopisa koji je pažljivo građen, tako da je geneza Rakovićevog stvaralačkog puta logična i jasna.

"Ako bi pokušali da nađemo zajednički imenitelj Rakovićevih radova, to bi bila ravnoteža suprotnosti. Njegove slike su istovremeno kompoziciono jednostavne, ali i složene, tekstura je snažna, ali, istovremeno i plemenita, pomireni su agresija i promišljenost. Dela otkrivaju umetnika koji se izražava žestokim gestom, ali koji poseduje mir i staloženost onoga koji zna šta želi da postigne. Umetnikov progres nastupa lagano. Organske forme i tragovi koje Raković unosi u slike, crteže i grafike su asocijativne. Kolorit je pročišćen i britak, sile su snažnije sučeljene unutar formata, materija je i dalje izražene teksture, ali u odnosu na ranije radove u kojima je preovladavala materija dobijena upotrebom industrijskih materijala, tkanine i peska, sada dominira materija postignuta slikarskim sredstvima-pastuoznim nanosom boje i širokim potezom grube četke."  izvod iz teksta za katalog Aleksandra Mladenovića.


 


Datum objavljivanja: 08.10.2009.