Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike Bojana Novakovića

U petak, 28. februara u 20 sati u Inex galeriji, Višnjička 76., otvara se samostalna izložba radova autora Bojaana Novakovića. Izložba traje do 13. marta, 2014. godine.


 


Reč autora o izložbi :

Vizuelni identitet ovih slika blizak je plakatu, a natpisi na slikama formirani da liče na neku imaginarnu marku odnosno reklamu. Plakatom i reklamom se lakše prodire u današnje društvo koje je naviklo na reklamne panoe, natpise, etikete sa robnim markama, zato se ovakve slike nameću kao dobar instrument prenošenja poruke.

Slike se uglavnom bave kritikom globalnog društva, ali i kritikom stvari koje se tiču pojedinih regiona, država, gradova ili malih zajednica. Kritika se odnosi na: Nametanje populističkih i jeftinih sadržaja i industrije zabave preko masovnih medija gde su ti sadržaji pogrešno definisani kao kultura; Ignorisanje i marginalizacija pravih kulturnih izvora u društvu; grupe koje nude razne vrste tumačenja društvenih tokova i zbivanja nudeći kvazi rešenja i spasenja od istih; Propagiranje poslušnosti građana kroz prividne slobode i sigurnost;  Duboko raslojavanje društva; Kapital iznad ljudskog života;

Kritikujući sve navedene pojave,  ove slike ponekad daju i  apsurdna, irionična, utopijska i parodijska rešenja problema. Rađene su u tehnici akril na platnu, akril na kartonu i kolaž.







Bojan Novaković 

- rođen 26.07.1979.

- diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo 2002.

- magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo 2005.

- zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viši stručni saradnik



Učestvovao na preko 70 kolektivnih izložbi u Srbiji, Mađarskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Do sada realizovao oko 25 samostalnih izložbi u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, Šabac, Apatin, Vranje, Sombor, Paraćin, Zrenjanin, Užice).


 



Datum objavljivanja: 28.02.2014.