Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slike bez naziva Nebojše Kojovića

U sredu, 19. januara u 19 časova u Magacinu u Kraljevića Marka 4, otvara se samostalna izložba autora Nebojše Kojovića, "Slike bez naziva". Izložba traje do 25. januara.


 


Umetnost je odavno, u svom pojavnom obliku, prestala da bude autonomna društvena kategorija. Njen se identitet izgubio u kompromisu koji nameće model života savremene zajednice. Putevi informacija unutar samog društva bivaju sve kompleksniji, odnos ćelija posredan, a potreba za vezivanjem suvišna.



Ovakav poredak menja motive, kako života tako i stvaralaštva. Njegov rezultat je umetnost, podređena sferama zabave, dekoracije, reklame... Umetnost kao nikada do sad postaje sastavni deo društvenog života, i u toj evoluciji se rađa njena transparentnost. Kao duhovna kategorija gubi ulogu začina; ona ne hrani čula. Konačno postaje sredstvo i tako ekspandira do tačke nestanka. Kad sve postane umetnost, umetnost prestaje da postoji!



Nebojša Kojović – diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2009 godine, u klasi profesora Čedomira Vasića. Koncept izložbe nastao je u periodu III, IV i V godine studija. Obuhvata trinaest slika, koje čine kompozicije i portreti, izrađeni u klasičnom maniru, s povremenim izletom u ilustraciju.


 



Datum objavljivanja: 17.01.2011.