Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slikarstvo Petra Lubarde

Povodom podsećanja na datum rođenja Petra Lubarde (Ljubotinje, 27. jul 1907), jednog od 37 umetnika iz kolekcije Pavla Beljanskog, u Spomen-zbirci će se u četvrtak, 23. jula 2009. godine u 19.30 časova, održati projekcija filma o ovom čuvenom slikaru.

 


U dokumentarnom filmu "Petar Lubarda" reditelja Mike Miloševića (produkcija TV Beograd), vrsni poznavalac moderne umetnosti prof. dr Lazar Trifunović, kao scenarista i narator, ukazuje na sve bitne etape stvaralaštva Petra Lubarde. Nakon projekcije filma, vizuelni portret Petra Lubarde upotpuniće kustos Marta Đarmati, stručnim vođenjem kroz stalnu postavku Spomen-zbirke, u kojoj se nalazi devet kapitalnih Lubardinih dela iz predratnog perioda. Dovoljno je pomenuti neka od najpoznatijih ulja, poput Crkve Svetog Vlaha ili Ruža, izlaganih na najznačajnijim izložbama retrospektivnog karaktera u zemlji i inostranstvu i reprodukovanim u gotovo svim knjigama nacionalne istorije umetnosti posvećenim ovom periodu.




Zajedno sa Milom Milunovićem, Lubarda je bio i osnivač Umetničke škole na Cetinju, a svojim posleratnim ostvarenjima uključio se u sam vrh svetske likovne scene, jedinstven u našem modernom slikarstvu (nagrade u Sao Paolu 1953, Tokiju 1955, Njujorku 1956, Kalkuti 1970, Beču 1972. itd). 


 Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 19.07.2009.