Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe

Javno vođenje kroz izložbu, razgovor i predavanje u okviru izložbe Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe. Petak, 17. jun 2011. godine u 13. časova, narodni muzej Kruševac.

 


Na izložbi Slikari kontinuiteta - slikarstvo Beogradske grupe biće predstavljena 42 dela iz Zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnosti, na kojima će moći da se sagledaju pojedinačni doprinosi umetnika, koji su činili slikarski deo grupe, na polju afirmacije slikarstva posleratnog srpskog modernizma. Grupa je osnovana 1958. i činili su je pored slikara Đorđa Bošana, Ksenije Divjak, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Marklena Mojsjenka, Maria Maskarelija i vajari: Nikola Janković, Angelina Gatalica, Slavoljub Vava Stanković i Matija Vuković. Inicijativu za formiranje grupe preduzeli su Mario Maskareli i Vava Stanković, mada je ideja o nastanku grupe predstavljala spontanu posledicu dugogodišnjeg poznavanja i druženja umetnika slične poetske opredeljenosti.  

Figurativnost koju je negovala Beogradska grupa, ima svoje postulate u rečniku poetskog realizma i kruga intimističkog slikarstva tridesetih godina prošlog veka, a u pojedinačnim razradama članova Beogradske grupe, poslužiće kao matrica za razvijanje različitih sadržaja, često skrivenih, kriptičnih značenja, ponekad i potpuno hermetičnih. Opredeljenost za ovu vrstu likovnog koncepta, udaljiće rad pomenutih umetnika od centralne linije razvoja posleratnog modernizma i smestiti ga na boljnu poziciju u kasnijem razmatranju razvoja jugoslovenskog slikarstva šeste decenije. 

Bez obzira na poziciju koju su slikari Beogradske grupe zauzimali u datom vremenu, svojim delovanjem i neposrednim učešćem na likovnoj sceni Beograda ukazaže na razvoj slikarstva i izvan dominantnog modela socijalističkog estetizma, pa samim tim doprineće i boljem sagledavanju složenosti vremena u kome su delovali

 

Kroz izložbu vodi autorka izložbe: Svetlana Jovanović, viši kustos MSU

Predavanje: Proces radova na konzervaciji i restauraciji na delima iz kolekcije MSU i saradnja sa odeljenjima Muzeja



Predavač: Biljana Šipetić, konzervator MSU

Predavanje: Proces radova na konzervaciji i restauraciji na delima iz kolekcije MSU i saradnja sa odeljenjima Muzeja



Rad Odeljenja konzervacije na kulturnim dobrima, u cilju njihovog redovnog održavanja i pripremanja za izlaganje, podrazumeva saradnju sa velikim brojem službi Muzeja.



Saradnja sa kustosima, kao autorima izložbi, je od presudnog značaja za blagovremen odabir kulturnih dobara za izlaganje, utvrđivanje plana i dinamike rada kao i dobijanja osnovnih podataka za pripremu Izveštaja o stanju dela, kao prateće konzervatorske dokumentacije pri organizovanju izložbi u drugim institucijama.


Izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova obuhvata niz ispitivanja u cilju utvrđivanja stanja dela, tehnike i primenjenih materijala od strane umetnika i vođenje konzervatorsko-restauratorske dokumentacije. Niz operacija na samim delima, poput uklanjanja ukrasnog rama, skidanje slike sa slepog rama, zamena slepog rama i đpanovanje slike radi se u saradnji sa Tehničkom službom i stolarom.Odabir ukrasnih ramova, prilikom zamene, izvodi se uz podršku kustosa zbirke i kustosa izložbe.Neprekidno praćenje savremenih tokova preventivne zaštite, nabavka i primena materijala arhivskog kvaliteta pri radu sa kulturnim dobrima, njihovog skladištenja, čuvanja, uramljivanja i pakovanja za transport, obezbedilo je adekvatno rukovanje kulturnim dobrima, kao i očuvanje njihovog integriteta.

 


Datum objavljivanja: 17.06.2011.