Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slikar Vlaho Bukovac (1855 - 1922)

U atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu 23. aprila je otvorena izložba Slikar Vlaho Bukovac (1855-1922). Ovog četvrtka, 8. maja u 18 časova, autor izložbe, viši kustos Petar Petrović će svim zainteresovanim posetiocima održati stručno vođenje kroz postavku.


 


Tumačenje slikarevog likovnog izraza, za posetioce koje zanima nešto više, biće prožeto detaljima bogate umetnikove biografije.



Na izložbi je predstavljeno 23 slike Vlaha Bukovca, izuzetnog umetnika,  akademika i pedagoga, koje su nastajale od početaka njegove brilijantne umetničke karijere 1882. godine, pa sve do pretposlednjeg umetnikovog ostvarenja, portreta Kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1922. godine. Posetioci Narodnog muzeja u Beogradu imaće ekskluzivnu priliku da po prvi put vidi sva Bukovčeva dela koja se čuvaju u Narodnom muzeju. U pitanju su pre svega autortreti, aktovi i portreti po kojima je Bukovac bio nadaleko poznat, a koji će posetocima omogućiti neposredan uvid i celovito sagledavanje razvoja stila i njegovih umetničkih preokupacija.



Tematski i stilski raznovrsna galerija slikarskih ostvarenja, koja se čuva u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka, obuhvata radove koji se uklapaju u gotovo sve faze njegovog slikarskog izraza i kao takvi po prvi put biće integralno izloženi na jednom mestu.


 



Datum objavljivanja: 05.05.2014.