Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Slika u ogledalu - Katarina Ivanović

Sinoć je u atrijumu Narodnog muzeja, svečano otvorena izložba Slika u ogledalu – Katarina Ivanović, kojom obeležavamo dve stotu godišnjicu od rođenja ove izuzetne umetnice.

 


Izložba obuhvata bogatu zbirku dela Katarine Ivanović, koja se danas čuva u Narodnom muzeju, a za koju je zaslužna sama umetnica koja je većinu svojih dela muzeju zaveštala još tokom života. Narodni muzej je zbirku uvećavao, a na samoj izložbi prikazana su i dva dela koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske.


Uz pomoć tridesetdve slike, upoznajući i sagledavajući odraze umetnice u sopstvenim očima, društva u kome je stvarala, umetničkih pravaca kojima je pripadala, mladih autora u čijim radovima se njeno stvaralaštvo odražava, spoznaćemo snagu i emancipaciju srpske umetnosti XIX veka kao i izuzetnost žene u čijem stvaralaštvu i liku su sažeta moderna stemljenja i nova pregnuća.



Po mnogo čemu, Katarina Ivanović danas, dva veka od njenog rođenja, most koji spaja, karika koja vezuje, primer i uzor koji služi na čast narodu za koji je i sa kojim je živela. Izložbu Slika u ogledalu Narodni muzej realizuje sa željom da zainteresovanim posetiocima predstavi prvu srpsku slikarku, talentovanu umetnicu i veliku inspiraciju umetnicima onoga doba, mladim slikarkama i slikarima, pesnicima. Naš cilj je bio da poput odraza u ogledalu predstavimo kako njen izuzetni slikarski opus, tako i poimanje Katarinine ličnosti, njenih dela i značaja u očima današnjih mladih umetnika, autora savremene kulturne scene te da putem ovih paralela na svojevrstan način podsetimo na razvoj društvene misli, na čiji tok je Katarina svojim primerom svakako uticala.



Kako bismo podstakli ljubitelje umetnosti da tokom prznika posete izložbu koju smo za njih priredili ulaznica za izložbu se sve do 08. januara 2012. neće naplaćivati. Želeći da na što bolji način predstavimo društvene prilike doba u kome je Katarna stvarala Odeljenje za edukaciju Narodnog muzeja organizovaće javna vođenja kroz izložbu. Utorkom, sredom i petkom u 13 časova, četvrtkom i subotom u 18 časova i neeljom u 12 časova posetioci će od naših saradnika moći da saznaju mnoštvo interesantnih informacija o našoj prvoj slikarki, umetničkim delima koja je stvarala i izložbi priređenoj u čast dve stotu godišnjicu od njenog rođenja.



Radno vreme Narodnog muzeja u Beogradu



Ponedeljak           neradni dan



Utorak                 10:00 – 17:00



Sreda                   10:00 – 17:00



Četvrtak               12:00 – 20:00



Petak                    10:00 – 17:00



Subota                  12:00 – 20:00



Nedelja                 10:00 – 14:00



Stručna vođenja kroz izložbu utorkom, sredom i petkom  u 13 časova  četvrtkom i subotom u 18 časova nedeljom u 12 časova.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


 



Datum objavljivanja: 21.12.2011.