Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Živorada Ciglića Cigle

U četvrtak, 19. juna u 19 sati u Galeriji '73, Požeška 83a, oztvara se samostalna izložba skulptura autora Živorada Ciglića Cigle. Izložba traje do 1. jula, 2014. godine.


 


Živorad Ciglić – Cigla je autor preko pedeset spomenika, figura, reljefa i fontana u javnim prostorima i više od stotinu samostalnih izložbi skulptura u zemlji i inostranstvu. Radovi mu se nalaze  u galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama u svetu. Do sada je izvajao više od dve hiljade skulptura. Piše i objavljuje prozu.


U svom tekstu  za predgovor kataloga izložbe, umetnik kaže: „Nastankom ljudskog roda na zemljinoj kugli, rađa se umetnost, kao lepša strana življenja. Razvojem i usavršavanjem čoveka, umetnost postaje  sve prisutnija, dobijajući atribute  lepote i plemenitosti, oličene u poimanju odnosa, ljudskog bića i prirode. U novije vreme, utopistički pokušaji  globalizacije  uz pomoć svemoćnih medija  i agresivnošću netalentovanih iluzionista  i prodavaca magle, a sve zarad  profita, vekovni kanoni  umetnosti se okreću tumbe, a ništa se proglašava za vrhunsku  umetnost. To veliko ništa, praćeno halabukom  i pompom, ispraznih priča i tirada, nailazi na plodno tle kod lakovernih i neukih, množi se i udvaja u milione varijanti. Pokušaj ovladavanja, zarobljavanja i podjarmljivanja ljudskog uma, ideje i misli zbog profita ne uspeva, pa smo  svedoci laganog potonuća i nestajanja  utopije globalizma.  Naravno da tu nije kraj, pred nama je još velika bitka za promociju pravih vrednosti u umetnosti, koja izvire iz ljudske duše i osećanja, kako bi ona ponovo trijumfovala. Zato je moja poruka mladim generacijama : Ako vam je nagon za umetnošću toliko jak, da morate krenuti njenim mutnim vodama, sledite svoj unutrašnji nagon, tražite u sebi, u svojoj mašti i  bogatstvu naslaga  iz prošlosti i tradicije inspiracije i ideje, obogaćene  razumom i ličnim promišljanjem, samo tako ćete ostati originalni i svoji. Ne trčite za pomodarstvom, jer ga nećete stići a izgubićete sebe“.



    Izložba će biti prodajnog karaktera, a sav ostvaren prihod biće uplaćen kao pomoć građanima Obrenovca.





Izložba će biti otvorena do 01. jula 2014. godine.

Radno vreme Galerije '73: od 10 do 20 časova

                            Subotom: od 10 do 15 časova



Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 18.06.2014.