Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Skulpture Zdravka Milinkovića

U sredu, 3. jula u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba skulptura autora Zdravka Milinkovića, pod nazivom, "Preoblikovanje, gledanje, mišljenje, tumačenje..."


 


"Za ime Zdravka Milinkovića se ne može vezati pojam konvencionalnog izražavanja iako koristi klasične materijale. Kada mu je kamen bio predmet interesovanja, osnovna ideja je bila, osetiti materijal, pronaći i pratiti energetski tok.  Sadašnji ciklus je povezan sa doživljenim, dotaknutim. Još uvek su sveža sećanja na ratne događaje a naročito pogađa čoveka rođenog na prostoru gde su bila odsudna dešavanja. On je svestan da ne može ništa da promeni ali kao umetnik i kao čovek, oseća potrebu da na svoj način, razotkrije, podseti i zabeleži. Pokušava da dešifruje ljudsko ponašanje likovnim jezikom kombinujući dva materijala, narušavajući podatnu mekoću drveta zastrašujućom snagom metala. Za njega je drvo organska materija i energija, a metal ono što ga uništava, proždire i satire."

izvod iz teksta za katalog Ljiljana Subotić ist. umetnosti





Zdravko Milinković, rođen 1943. godine u Boboti kod Vukovara. Akademiju za likovne umetnosti završio u Beogradu, gde je takođe magistrirao i doktorirao. Kao student završne godine i posle diplomskih studija dobitnik je:

Prve nagrade za slikarstvo na zajedničkoj izložbi studenata završnih godina akademija iz Beograda, Zagreba i Ljubljane (Ivanjica 1968. godina);

Druge nagrade za skulpturu na Jugoslovenskoj omladinskoj izložbi, Dom omladine Beograd (1968. godina);

Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik (1970.);

Nagrada za slikarstvo na Studentskoj univerzijada u Berlinu (1972.);

Nagrada za mozaik na izložbi Trinaesti novembar na Cetinju (1973.).



Prosvetnim radom i edukacijom bavi se od završetka studija. Izlaže od 1970. godine.  Piše udžbeničku i priručnu literaturu od 1985. godine. Zaslužan je za uvođenje sedamnaest umetničkih obrazovnih profila u sistem srednjeg obrazovanja. Inicijator je osnivanja Škole za umetničke zanate u Šapcu, Tehno-art i Drvo-art škola u Beogradu, zatim Umetničke škole u Užicu. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1972. godine. Bio je član međunarodne organizacije INSE. Osnivač centra za vizuelnu tehničku kulturu 1978. godine u Šapcu. Od 1977. godine započeo organizaciju seminara i predavanja za nastavnike likovne kulture osnovnih i srednjih škola.  U međuvremenu je realizovao mnoga predavanja na teritoriji bivše Jugoslavije posebno u Srbiji zatim u Budimpešti, Pečuju i Beču.Zdravko Milinković se dugi niz godina bavi popularizacijom dečjeg likovnog stvaralaštva organizovanjem republičkih smotri od 1995. do danas. Imajući u vidu da je na taj način prikupljeno oko osamdeset hiljada učeničkih radova trenutno radi na zaživljavanju Muzeja dečjeg likovnog stvaralaštva kao jedinstvene institucije u Srbiji.Bio predsednik Saveza likovnih pedagoga Jugoslavije u periodu od 1987. do 1989. godine. Član je Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije od 2009. godine.


 



Datum objavljivanja: 25.06.2013.