Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Skulptura, Objekat - Gde je granica

U UP "Cvijeta Zuzorić", na Malom Kalemegdanu u sredu, 20. aprila u 19 sati otvara se izložba"Skulptura, Objekat - Gde je granica". Autori: Đorđe Arnaut, Savo Peković, Ljubomir Vučinić. Izložbu otvara Sava Stepanov, likovni kritičar.


 


Skulptura,  Objekat,  ili, gde je  Granica ?

... peto poglavlje ...



"SKULPTURA"

Uvod ...

Skulptura? Objekt? Gde je "Granica"? Danas, granice gotovo da više ne postoje kada je u pitanju likovna, kao ni ostale umetnosti. Dug je put pređen da bi se nešto poput ove konstatacije moglo i otvoreno reći. Nijanse su još uvek prisutne, ali je i tu pitanje vremena kada će likovno delo biti sve i bez podela. Danas je u likovnom stvaralaštvu gotovo sve dozvoljeno. Ono što je do juče bila jeres u ovo vreme se dešava da se sve isprepletalo, da je prisutno i da je prihvaćeno. Od publike, istoričara umetnosti, stvaralaca samih. Tako je i skulptura prestala da bude samo figurativna, ili samo čista forma, ili ne znamo već samo šta. Skulptura je gotovo, ponavljam, gotovo sve što egzistira u prostoru kao samostalan oblik. Sloboda izražavanja je danas sve i svako ima mogućnost da stvara. I pored toga, svedoci smo da likovni stvaraoci najviše utiču na pravac u kom se kreće, ili će se kretati, likovno delo. Šta je slika danas? Šta je crtež? Šta je grafika? Samim tim se postavlja pitanje, šta je skulptura? Ova i predhodno održane izložbe na svoj način više postavljaju pitanja no daju odgovor. Čitalac-gledalac kao aktivni učesnik u priči o skulpturi, kao posmatrač izložbi i direktni konzument likovnog dela, mogao bi i morao da, sebi pre svih, postavi pitanje i pokuša da dâ odgovor, zadovolji sopstvenu radoznalost posmatrača. Dela prikazana na ovim izložbama trebaju da mu u tome pomognu. Šta je skulptura danas i šta sve može biti skulptura? Granice su izbledele i sve se lakše prelaze. Gde je granica i ima li je u opšte sada? Na to su održane izložbe pokušale da ponude neke od odgovora.

Izložba se sastoji od radova autora predstavljenih sa delima izražene lične poetike, bez nametnutih ograničenja (tema, tehnika, dimenzije, godine izrade), ali izuzetno jakih autorskih ličnosti.



Milica Stevanović, Mirjana Kojić,  Rada Selaković  , Hanni Goldhardt, Gordana Kaljalović, Željka Momirov, Snežana Petrović, Anica Vučetić, Vesna Đuričić, Ana Knežević, Milena Batak, Ana Miljkovac, Miodrag Živković, Nikola Koka Janković,  Milun Vidić  , Kosta Bogdanović, Slavoljub Caja Radojčić, Slobodan Kojić, Dušan Otašević, Đorđije Crnčević, Milan Blanuša, Slobodan Roksandić, Mrđan Bajić, Rajko Popivoda, Dragoslav Krnajski, Aleksandar Đurić, Aleksandar Rafajlović, Gabrijel Glid, Dragan Jelenković, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Bata Krgović, Vladimir Perić, Stevan Kojić, Goran Despotovski, Nikola Macura, Mihailo Mlinar, Subsonični Trio, Ljubomir Vučinić, Savo Peković, Đorđe  Arnaut.



Ovaj izbor, na petoj po redu izložbi, predstavlja autore koji se u svom likovnom stvaralaštvu bave skulpturom-objektom, kao posebnom likovnom disciplinom u kojoj tragaju i istražuju posebne probleme vezane isključivo za prostor čija se rešenja kasnije pojave u galerijama, enterijeru, pa i prostorima u kojima ne bi očekivali da vidimo likovna dela. Izbor predstavlja jedan mogući presek likovnog dešavanja kada je rad u trećoj dimenziji u pitanju kroz savremenu likovnu scenu kod nas. Oni i danas, bez obzira na dužinu bavljenja strukom, svi u svojim radovima nose neophodnu svežinu i aktuelnost i stalno su prisutni u likovnim zbivanjima.

Ideja ove izložbe (Skulptura, Objekat ili gde je Granica V) je da se na jednom mestu prikaže mogući presek likovne scene, u trodimenzionalnim radovima, autora više generacija i da se kroz sve razlike u godinama, stvaranju, polovima, struci, načinima izražavanja, stavovima, pokaže da oni imaju mnogo više zajedničkog i veza koje ih spajaju no razlika, što ukazuje da je SKULPTURA kao likovna disciplina bezvremena.

Cilj ove i predhodnih izložbi je bio da posetioci mogu na jednom mestu da vide dela i misli nekih od najboljih predstavnika naše likovne scene (većina njih se bavila, ili se aktivno bavi pedagoškim radom i na taj način prenosi svoja znanja budućim stvaraocima), te da kroz različite pristupe u stvaranju vide njihov odnos prema skulpturi, u direktnom kontaktu sa samim delom, da bi mogli stvoriti predstavu o tome šta je SKULPTURA sada. U vremenu kom pripadaju i publika i stvaraoci.

Đorđe Arnaut  Beograd, 29.maj,  2005.


 


Đorđe Arnaut rođen je u Beogradu. Diplomirao vajarstvo 1991.godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Do sada je izlagao na 22 samostalne izložbe (Zemun, Beograd, Apatin, Kragujevac, Zrenjanin, Smederevo, Kraljevo, Šabac, Čačak, Užice, San Pedro, Los Anđelos ...) i na preko 380 kolektivnih izložbi. Više mu se dela nalazi stalno postavljenih u prostoru. Dobitnik je više nagrada i priznanja ( Zlatno dleto ULUS-a 2005, Nagrada 8.izložbe "Portret" - Šabac 2004, Nagrada na IV Novembarskom likovnom salonu Kraljeva 2004, Nagrada za grafiku - crtež na XXI Oktobarskom likovnom salonu Kovina 2003, Nagrada za crtež na III Novembarskom likovnom salonu Kraljeva 2003, Godišnja nagrada i plaketa ULUPUDS-a za 1995, 2000 i 2003. godinu, Nagrada 8. izložbe "Mala forma" - Šabac 1999,…). Priredio je više autorskih projekata (Autoportret, Gomila-Prebrojavanje, Pogled-Crtež-Stav I,II,III, IV & V, Skulptura, Objekat, ili, gde je Granica ? I,II,III,IV & V ...). Živi i radi U Beogradu.




Savo Peković rođen je u Novom Sadu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio 1981.godine na odseku slikarstva. Poslediplomske studije završio na istom Fakultetu 1983.godine. Član ULUS-a. Predaje slikanje i crtanje na Megatrend Univerzitetu. 1984.g. boravio na KUNST akademiji u Diseldorfu, klasa prof. Markusa Luperga. Radio u ateljeu Anselma Kifera na projektu THE HIGH PRIESTESS 1985.g. Stipendista Francuske vlade1987.g. Samostalno izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Kotoru, Milanu, Diseldorfu, Kuvajtu, Esenu, Mancesteru, ... Grupno izlagao na preko 200 izložbi. Radovi mu se nalaze u mnogim državnim i privatnim kolekcijama (Narodni muzej - Beograd, Muzej savremene umetnosti - Beograd, Kolekcija Kaldera - Rim, Kolekcija Mojland Siosse - Diseldorf, Kolekcija Ludvig - Keln, Galerija Mderne - Zagreb, ...). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Priredio je više autorskih projekata (Gomila-Prebrojavanje, Pogled-Crtež-Stav I,II,III, IV & V, Skulptura, Objekat, ili, gde je Granica ? I,II,III,IV & V ...). Živi i radi u Beogradu.




Ljubomir Vučinić rođen je  Čurugu. Diplomirao je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1982.godine. Magistrirao na istoj akademiji 1991.godine. Član je ULUS-a i UPIDIV-a. Izlagao na više od 40 samostalnih (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Opovo, Niš, Subotica, Kikinda, Apatin, Bajna Bašta, Kovin,...) i na preko 150 kolektivnih izložbi.  Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad (Nagrada za slikarstvo na 29. novosadskom salonu, Nagrada Fonda Moša Pijade, ...). Predaje crtanje na Fakultetu likovnih umetnosti u Novom Sadu. Priredio je više autorskih projekata (Pogled-Crtež-Stav III, IV & V, Skulptura, Objekat, ili, gde je Granica ? II,III,IV & V ...). Živi i stvara u Novom Sadu.


 



Datum objavljivanja: 20.04.2011.