Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Skejt mi je...

Izložbu o skejtbordingu predstavlja vam grupa umetnika okupljenih oko „Ne Tamo” I „Belgrade Zoo”, organizacija koje se na više načina zalažu za promociju skejtbordinga i alternativne andergraund kulture. Petak, 19.00 Galerija SKC
"Skejt mi je..."


 


Izložbu o skejtbordingu predstavlja vam grupa umetnika okupljenih oko „Ne Tamo” I „Belgrade Zoo”, organizacija koje se na više načina zalažu za promociju skejtbordinga i alternativne andergraund kulture.

Njihova umetnost vezana je za skejtbording kao smisao životnog stila i izraz urbane gradske kulture koja je nastala na  ulicama i u budžacima grada. Njihov medij čine stare istrošene daske, fotografije i video.

Skejtbording kao način života i izražavanja  inspirisao je umetnike  raznih grana umetnosti da svoje radove koncipiraju na temu ulice. U početku, različiti umetnici  takmičili su se ko će da napravi što bolju grafiku za dasku,  a takođe postoje i skulpture od starih skejtbordova  čak i električne gitare napravljene od starih dasaka, a urbanu skejt modu prihvatili su mnogi koji se ne bave  vožnjom skejta.

Skejtbording je nadrastao puku vožnju i takmičenja u trikovima. On danas ima šta da poruči svojoj, a i široj publici koja je zainteresovana da prati urbanu gradsku kulturu iz koje je ponikao.

Autori

Stevan Lončarević

Skejt je počeo da vozi pre  desetak godina, a iako poderanih pantalona i čudnih majica, redovnom vožnjom stekao je pravu titulu urbanog hipstera. Čovek koji je bolji od Čaka Norisa u hill flip triku na skejtu. Svoju ljubav prema ilustraciji, slici i skejtu pokušao je da poveže koristeći skejt (uglavnom polomljen ili istrošen) kao platno i inspiraciju. Diplomirao je grafički dizajn na Akademiji lepih umetnosti.

 Rajko Radosavljević

Skejtom je počeo da se bavi 1992. godine i od tada ne prestaje. Svojim stilom vožnje i trikovima zaslužio je mesto u vrhu skejtbording scene Srbije. Čovek koji jednostavno nikada neće prestati da diše skejtbording i živi tim načinom života.  Njegovi radovi obiluju impresivnim koloritom, a on je umetnik koji svojim stvaralaštvom i svojom harizmom definitivno inspiriše druge.  Njegovo prisustvo, volja i ljubav održavaju ga u vrtlogu uličnih talasa i pritoka. Eksperimentiše  medijima od tradicionalnog papira do modernih pokretnih slika na televizorima, monitorima i projektorima. Posle završenih studija u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti odsek ilustracija, diplomirao je i kompjutersku animaciju i medije u Filadelfiji na Art Institute of Philadelphia

Sever Stanković

Nije se nikad preterano zamajavao skejt trikovima se jer je njegov užitak i smisao skejtbordinga jednostavno vozikanje po gradu. Jedinstven je čovek koji živi život urbanog umetnika današnjice. Kao pobornik tradicionalnog pristupa  stvaranja zadržava se na ručnom radu i uporno izbegava da pređe za računar. Pošto u sebi poseduje blago bolesnu dozu pedantnosti i potrebu da linije i površine na radovima budu čiste i oštre, svoj stil svodi na geometriju i tipografiju. Sever je apsolvent Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti.


 



Datum objavljivanja: 16.05.2014.