Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sistemski katalog (Catalogue raisonné) dela Paje Jovanovića

U Atrijumu Narodnog muzeja, 1. novembra 2012. godine u 20 časova, biće predstavljen Sistemski katalog (Catalogue raisonné) dela Paja Jovanovića, autora Petra Petrovića.


 


 


Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, Sistemski katalog dela Paje Jovanovića po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika. Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, biće priređena i tematska izložba koja će predstaviti izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek-dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka.



U Atrijumu Narodnog muzeja, 1. novembra 2012. godine u 19 časova, biće predstavljen Sistemski katalog (Catalogue raisonné) dela Paja Jovanovića, autora Petra Petrovića. Publikacija predstavlja sveobuhvatan i celoviti katalog Jovanovićevog velikog i raznovrsnog umetničkog opusa, ali i prvi pokušaj formiranja celovitog popisa ostvarenja našeg znamenitog umetnika. Cistemski katalog se nadovezuje na monografiju Paja Jovanović, autora Nikole Kusovca, koja je u izdanju Muzeja grada Beograda objavljena 2010 godine.



Imajući u vidu činjenicu da je reč o publikaciji na čijoj je pripremi kustos Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19 veka, gospodin P. Petrović radio dugi niz godina, sveobuhvatnost i značaj pomenute publikacije ne treba posebno naglašavati. Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, Sistemski katalog dela Paje Jovanovića po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika.



Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, Narodni muzej u Beogradu će u atrijumu prirediti i tematsku izložbu predstavljajući izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek-dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka. Posetioci će tako imati priliku novog susreta sa remek-delima kao što su Kićenje neveste, Borbe petlova, Mačevanje, Izdajica, Mihajlo Pupin, itd.


 



Datum objavljivanja: 30.10.2012.