Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sindrom povlačenja

U četvrtak, 16. juna u 19 sati u Salonu 77, Beli begova džamija u niškoj Tvrđavi, otvara se izložba "Sindrom povlačenja". Autori: Lara Dont, Tomaš Moravec i Jovan Stevanović. Uvodno predavanje: Marko Stamenković.


 


Odeljenje za povlačenje" je naziv dugoročnog projekta koji u prvi plan javnog fokusa postavlja koncept "povlačenja”"(engl. withdrawal). Povlačenje je ovde shvaćeno kao jedan od mogućih načina artikulacije mišljenja, iskustva i znanja o simboličnom i realnom značaju gesta odstupanja kao manifestacije egzistencijalnog i profesionalnog protesta prema zadatom sistemu društvenog ponašanja.



"Sindrom povlačenja", izložbeni događaj u Salonu 77 niške Tvrđave, jedan je u seriji umetničkih programa u sastavu ovog projekta kojim je okupljeno troje mladih umetnika različitih generacija: Lara Dont (1979, Belgija), Tomaš Moravec (1985, Republika Češka) i Jovan Stevanović/Justin McKenny (1992, Srbija). Zamišljen je u formi kratkotrajnog (trodnevnog) vizuelnog događaja koji se razvija na nivou višemedijske prezentacije. U kontekstu odabranog izložbenog prostora (šesnaestovekovna džamija čija je prvobitna funkcija vremenom promenjena), ovaj događaj obuhvata sinhronizovanu upotrebu medija različitog formata (uvodno predavanje, zidni crtež, digitalna fotografija, mobilni objekti, štampani materijal, svetlost i zvuk). Nalik savremenom "efemernom spektaklu”" izložba dovodi u pitanje koncept događaja (engl. event) i ima za cilj da umetničkom artikulacijom vremenske i prostorne dimenzije stvarnosti transformiše oblike pojavnosti u javnom prostoru koji ne pripadaju kategoriji svakodnevnog iskustva: lebdeće objekte (Moravec), manifestaciju protesta (Dont) i gest suicida (Stevanović/McKenny).



Datum objavljivanja: 06.06.2011.