Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Simulakrum

Otvaranje izložbe pod nazivom Simulakrum autorke Danijele Mršulje zakazano je za 16.maj 2011. u 19.30 u Galeriji ZVONO, Višnjićeva 5.


 


Koncept izložbe SIMULAKRUM je sublimacija ličnih osjećanja i poimanja svijeta koji sam sebe spotiče i urušava se. U najezdi određenih modela ponašanja on gubi etičku spontanost i mogućnost kreiranja stvarnosti. Sve se svrstava po  principu sličnosti.  Time se unifikuje sloboda mišljenja i kreiranja, sužava se sloboda „kretanja“ shvaćena u najširem mogućem smislu.


Umjetnik je taj koji bi, po prirodi stvari, trebalo da reaguje na svijet oko sebe kroz onaj već sagrađen unutar sebe. Njegov rad, koje god obličje da nosi, trebalo bi da bude odgovor na pitanja koja se vječito postavljaju unutar jednog mnogo šireg miljea nego sto je ljudska duša.


Umjetnik bi trebalo da bude nesmetano vođen ličnim viđenjem i autonomnim predstavljanjem, jer dato mu je da misli, a ne da se vodi po modelu sličnosti mišljenja, govorenja ili ponašanja. 


Često, a vrlo neukusno, danas se u umjetnosti koristi izraz „prodavljiva“. „Prodavljiva umjetnost“ je isto što i očekivana umjetnost, umjetnost koja se drži već određenih, ustaljenih i „sigurnih“komercijalnih načela.


Odstupanje ili iskakanje iz uobičajenih ili zakonom propisanih modela podliježe različitim vidovima sankcionisanja.


Kao primjer za to je hapšenje kineskog umjetnika Ai Weiwei-a od strane kineskih vlasti. Naime, umjetnik je svojim radom otvoreno reagovao na ograničavanje ljudskih sloboda u Kini. U pritvoru je od 3. aprila 2011 godine. Bez obzira što umjetnika ne poznajem lično, ovom izložbom želim da podržim Ai Weiwei-a. Svojim radom Stolica za AiWeiWei-a i zatvaranjem galerije na jedan dan, 25. maja 2011, solidarišem se sa akcijama i peticijama za njegovo oslobađanje  koje su u ne tako davno održane širom svijeta. (Iz teksta izložbe)


 



Datum objavljivanja: 16.05.2011.