Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Simon Zec : Searching in Vain

U ponedeljak, 11. juna u 19 sati u Galeriji O3one na Andrićevom vencu, otvara se samostalna izložba autora Simona Zeca, pod nazivom, "Searching in Vain". Izložba traje do 23. jula, 2011. godine.

 


Izjava Umetnika:



Searching in Vain kontrastira Svetlost, moćan simbol Boga, i Tamu, konstantnu metaforu slepila.



Možda čovek mora biti izolovan i uplašen da bi pronašao sebe.





Da li je moguće pronaći Svetlost u našoj Tami?



U ovoj multimedijalnoj instalaciji Simon Zec kreira mračan, izolovan prostor, gde nam je ponuđen individualni izbor: pratiti svetlost ili ostati u tami i postati Svetlost.


Searchin in Vain kontrastira konvencionalne simbole svetlosti i tame, donoseći promenu njihovih sustina. Komfort svetlosti je zamenjen sveprožimajućom tamom, koja postaje arena konflikta za samospoznaju. Umesto potrage za spoljašnjim prosvetljenjem, možemo ga pronaći u sebi, ostajući u sopstvenom mračnom prostoru.



Ovaj individualni izbor je ostvaren kroz metaforičnu spiritualnu platformu. Mračne i mistične fotografije stvaraju hodnik koji dovodi gledaoca do oltara -  video rada koji postavlja večno pitanje: da li nam je potrebna veštačka svetlost? Simbolična upotreba LED lampi donosi promenu u gledaočevoj percepciji, dozvoljavajući mu da kontroliše tamu, time ultimativno shvatajući svoj unutrašnji potencijal.



Australijski umetnik Simon Zec, rođen 1989. godine u Beogradu, diplomirao je fotografiju na Photogrphy Studies College-u (PSC) u Melburnu, Australija. Na poslednjoj godini studija je,na odseku Umetnicka fotografija, studirao u klasi berlinskog umetnika Borisa Eldagsena. Po završetku studija, Simon je  dobio, između ostalih, Fuji Australia nagradu za istraživanje za 2010. godinu. Učestvovao je u brojnim grupnim izložbama u Melburnu i Tokiju. Simon Zec istražuje mračnu stranu ljudske psihe. On ispituje ideje ličnog izbora, svesne borbe za sopstvo i prosvetljenja ljudske percepcije. Njegov rad je multimedijalan, šireći se preko fotografije, videa i instalacije do performansa. Trenutno živi i radi u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 07.07.2011.