Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Šetači Lidije Bogdanović

U ponedeljak, 29. avgusta u 19 sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, otvara se izložba (doktorski umetnički projekat), autorke Lidije Bogdanović, pod nazivom, "Šetači". Izložba traje do 15. septembra.


 


Virtuelni dodir dvoje digitalnih šetača, koji se, pronalaze u nekom od kompjuterskih programa, koji zahteva da se jezik i govor tela (telo-glas-gest) transponuju u šifrirani sistem za izražavanje složenih emocija. Mistični dodir stvara posebnu knjigu simbola kao zamenu, radi zadovoljavanja ljudskih potreba za dodirom.

   

Osnovna ideja je traganje za ličnim i bekstvo od trivijalnosti kroz prizmu virtuelnog, dokumentarnim postupkom, umetničkim sredstvima i likovnošću izraza. Ovim stvaram mogućnost produbljenja metafore duševnog stanja kao pružanja otpora izobličavanju i stremljenjima čoveka postmodernog doba. Takođe, analiziram i pozicije koje ulaze u domen realnog, razmatranja ograničenja i uslova primene umetničke prakse.



Transkulturni dijalog – povezivanje ljudi i mogućnost kreiranja zajednice u kojoj se uspostavlja komunikacija između osoba udaljenih u prostoru i vremenu. Ovaj aspekt saradnje, poslužio je da obori predrasude o različitosti kultura i društava, stvarajući živu razmenu lokalnog i globalnog, unutrašnjih i spoljašnjih gledišta. Komunikacija umetnošću čini da razmišljamo izvan konvencionalnih granica i kategorija i daje nam smelost i hrabrost da stvari postavimo drugačije no što su date.









Lidija Bogdanović, rođena 1978. godine u Požarevcu. Diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2006. godine u klasi profesora Dragana Momirova. Postdiplomske studije završila na istom fakultetu,  kod istog profesora. Bila je angažovana kao saradnik u nastavi na grafičkom odseku. Doktorske studije upisala je 2007. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Biljane Vuković. Član je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) od 2007. godine.



Osnivač CFFKS/CENTAR ZA FOTO I FILMSKU KULTURU SRBA, predsednik udruženja multimedijalnih umetnika "SERABIBI" (odnosi sa javnošću, Istočna Evropa) sa sedištem u Lozani, Švajcarska čiji je osnivač Vladimir Lončar, www.serabibi.com/en/remerciements.html  



Samostalne izložbe:

2011. Beograd – Galerija FLU, "ŠETAČI" 

2009. Smederevo – Galerija savremene umetnosti Smederevo, "SPEKULUM MAIUS"

2009. Beograd – Galerija SKC, Novi Beograd, "LOOK IN YOURSELF"

2008. Beograd – BLOK Galerija, Novi Beograd, "NOUMENON"

2007. Danmark – ET4U; En Tangsøgade 4 Udstilling (A Tangsøgade 4 exhibition)



Nagrade:

2008. Nagrada "Zlatna igla" na prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd.

2008. Nagrada za doprinos u razvoju dece ORCA, Beograd.

2006. Dobitnik jednokratne stipendije za ostvarene izvanredne rezultate tokom studija u okviru projekta INVESTIRAMO U EVROPSKE VREDNOSTI, Eurobank EFG Štedionica, Beograd.

2005. Nagrada za fotografiju ORCA, Beograd.

2005. Nagrada VI Studentskog internacionalnog art bijenala u Makedoniji.



Do sada je izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu: New York/Boston, USA/Detroit, Brasilia/Rio de Janeiro, Danmark, Sweden, Hungary, Greece, Istanbul, Tunis/Sousse i bila učesnik na mnogim kolonijama, umetničkim radionicama i humanitarnim organizacijama.



  

 Web.:   www.arte.rs/en/umetnici/lidija_bogdanovic-4118/ 


 



Datum objavljivanja: 26.08.2011.