Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Senke Jastre Jelačić

U ponedeljak, 20. septembra u 20 časova u Galeriji ULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, otvara se samostalna izložba autorke Jastre Jelačić, pod nazivom, "Senke". Izložba traje do 2. oktobra.

 


Istraživanje i razmišljanje na temu senke, dovodi do bitnih saznanja sa osloncem u istoriji umetnosti, vizuelnoj kulturi, estetici i filozofiji. Vizuelne predstave, simboli i znaci su sveobuhvatniji vid savremenog čitanja bez reči. Sugestivnost vizuelne predstave simbola i znaka, posebno u oblasti vizuelnih umetnosti, sublimiše ljudske aktivitete, želje, sumnje i nade u širim oblastima posredovanja sredstvima proširene vizuelnosti kao ishodište savremenih obeležja tehnike i tehnologije. Promenljivost značenjske osnove na relaciji prošlost-sadašnjost, prepoznaje i interpretira kreativnim uopštenjem tragove ljudskih iskustava od prastarih mitova do savremene vizuelne poezije.

Praveći kratak osvrt na istoriju umetnosti, pokušava se osmotriti kako i zašto se poimanje senke, u likovnom i simboličkom smislu, menjalo kroz epohe, ali i, kako je apstraktna umetnost uticala na stvaranje ciklusa „Senka”. Tim povodom bih se osvrnula i na Hajdegera koji je napisao sledeće o apstraktnom: „Da bismo čuli čist šum, moramo slušati daleko od stvari, svoje uho odvojiti od njih, to jest slušati apstraktno.(...) Stvar nam nikada neće biti tako blizu sve dotle dok joj kao svaralačku crtu pripisujemo ono što je čulima opaženo.”

U susretu sa umetničkim delom u nama se osvetljava nepoznato, mašta biva zagolicana, a kao krajnji rezultat nastaje nova kreacija obojena našom ličnom nijansom. Izvesnost može biti komforna, ali neizvesnost koju pruža otkrivanje nepoznatog (onoga što je u senci ili što jeste sama senka) svakako je daleko interesantnija i provokativnija.


Uprkos dominaciji novih medija, kod jednog broja autora vidljiva je linija kontinuiteta i odanosti estetičkom diskursu čiji imperativ sada i ovde integriše odrednice juče i danas. Može se reći, promena statusa grafike i njena problematika u izmenjenoj situaciji na terenu vizuelnih umetnosti samo je drugi pol jedinstvenog problemskog i vremenskog toka. Jer konteksti nivelišu standarde. Tako, kreativnost zasnovana na tradiciji izučavanja klasičnih grafičkih tehnika i njihovih zahtevnih procesa, kao prestižna veština, neguje se i danas, u XXI veku.

Ciklus grafika pod nazivom „Senka” realizovan je u kombinovanoj tehnici suva igla i linorez, tako da su one pažljivo odabran medij za prezentaciju idejne i vizuelne celovitosti. Ova idejna i vizuelna celina sazrevala je u laganom vremenskom ritmu spajajući izazove u procesima sagledavanja, prepoznavanja i korišćenja formi koje pruža senka, ovde se ukazuje na probleme pri prevođenju i predstavljanju početne ideje, zatim na probleme kao što su svetlo-tamno, ritam, kompozicija, veličina ali i na probleme vezane za tehničku izradu.

Kao početna inspiracija za rad izabran je motiv senke koji se provlači kroz istoriju umetnosti kao pratnja forme u uslovima njene osvetljenosti, jer, kao što znamo, senka nije tama već živi od svetla u tami, a svetlo je uslov za opažanje oblika. Zato se postavlja pitanje da li senka može egzistirati samostalno, odnosno da bude glavni nosilac umetničkog dela. Pritom se preispituje i problematizuje motiv senke, njena materijalizacija i dematerijalizacija naročito u okviru modernističkog prikazivanja.  Polazište ove ideje se pronalazi u mediju crno-bele fotografije beležeći prostor obuhvaćen senkom koja funkcioniše kao specifičan i jedinstven oblik. Na radovima su prikazane senke koje su izmeštene iz prvobitnog okruženja vremenski i prostorno i time je stvoreno njihovo novo viđenje.    


Neprekidna metamorfoza oblika i tokovi ritma kontrolišu i usmeravju vizuelne impulse. Takođe, zračenje boja i koncentrovana energija prati rukopisnu genezu koja se može čitati kao oslobađanje, smelost, sigurnost. Ova oslobođena igra oblika i tokova linija otvara polje uzajamnog aktiviranja znaka i prostora u kojem su ekspresivnost linije i ritam oblika izrasli iz samog bića materije.


U apstakcijskim plastičnim celinama kao i preciznim i površinskim likovnim strukturama pozvani smo na igru otkrivanja, na nastojanje da u grafičkom otisku, baš kao i u vizuelnom okruženju, otkrijemo najrazličitije povode za sopstvenu percepcijsku i metaforičku aktivnost. Grafike sadrže iznenađujuće mnoštvo svetova koji se kriju i otkrivaju u jednom i zavode nas svojom nepreglednošću i neponovljivošću. Zato, da bi se sloboda imenovanja i asocijacije ostavlila otvorenom grafike nisu pojedinačno naslovljene.


 


Jastra Jelačić rođena 11. decembra 1985. godine u Novom Sadu. Diplomirala 2008. godine grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Zvonka Tilića. Od 2009. godine član SULUV-a i  ULUS-a.


 

Nagrade:                                                                                                                 


2009


 nagrada za grafiku na VII Međunarodnoj izložbi "Žene slikari", Majdanpek


2008

Godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad u školskoj 2007/2008. godini,umetnička disciplina: grafika

"Perspektiva 7" ,kategorija grafika, Art klinika, Novi Sad




Samostalne izložbe:


2009


Isijavanje, Šok galerija, Art klinika, Novi Sad


Dg.: Scoliosis, Mali likovni salon, Novi Sad




Grupne izložbe:


2010

Prolećna izložba, Cvjeta Zuzorić, Beograd

Majska izložba, Gragički kolektiv, Beograd

X Međunarodno bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac


2009

III Ex Yu izložba grafika, Galeriji SKC Novi Beograd

Salon "30 sa 30", Savremena galerija Zrenjanin,Kulturni centar Zrenjanina

IX Međunarodni grafički bijenale Suva igla, Gradska galerija Užice, Užice

Izložba novih članova, SULUV, Novi Sad

VII Međunarodna izložba "ŽENE SLIKARI", Majdanpek

Majska izložba, Gragički kolektiv, Beograd

Prolećna izložba, Cvjeta Zuzarić, Beograd

Festival umetničkih zastave, V izložba umetničkih zastava, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Novi Sad

Voleti razlike, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Izložba nagrađenih studenata Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji    umetnički rad u školskoj 2007/2008, Kandidati za nagradu Fonda "Mali princ",   Multimedijalni centar Akademije umetnosti, Novi Sad


2008   

Mali format, Grafički kolektiv, Beograd

Ex libris RTS, Pola veka televizije Beograd 1958-2008., Beograd

37. Novosadski salon, Novi Sad

XIV Bijenale studentske grafike SRBIJE, Beograd

Majska izložba, Gragički kolektiv, Beograd

VI Međunarodna izložba "ŽENE SLIKARI", Majdanpek

IX Međunarodno bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac

Izložda radova završne godine Akademije umetnosti u Novom Sadu                                              

2007

I Bijenale crteža Srbije,Pančevo

VII International Graphic  Competition for Ex Libris,Gliwice, Poljska


2006

"Ex libris. 50 years of Šiauliai Universty Humanities Faculty", Litvanija

Izložba radova studenata II godine,Akademija umetnosti,Spomen-zbirka  Pavla Beljanskog, Novi Sad

XIII Bijenale studentske grafike SCG,Beograd


2005

Izlozba crteža studenata I godine, Akademija umetnosti Novi Sad, Biblioteka grada Beograda

2004

"Graphium"Mini Print International,Timisoara, Rumunija


 


Datum objavljivanja: 20.09.2010.