Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Semiotika grada

Projekat Semiotika grada [The Semiotics of the City] predstavlja rad internacionalne grupe umetnika Usually 4 koju čine Karolina Freino (Poljska), Teresa Luzio (Portugal), Dušica Dražić (Srbija) i Sam Hopkins (Engleska/Kenija). Galerija Doma kulture Studentski grad od 4 - 18 septembra.

 


Projekat Semiotika grada [The Semiotics of the City] predstavlja rad internacionalne grupe umetnika Usually 4 koju čine Karolina Freino (Poljska), Teresa Luzio (Portugal), Dušica Dražić (Srbija) i Sam Hopkins (Engleska/Kenija). Grupa je formirana kao rezultat nastavka saradnje umetnika koji su zajedno studirali na master programu "Public Art and New Artistic Strategies" na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru u periodu od 2003. do 2006. godine. Umetnici deluju u pokretu, prikupljaju informacije koje nastaju u preseku njihovih aktivnosti sa strukturom grada ili kroz komunikaciju sa prolaznicima/stanovnicima, referirajući pri tom i na široko polje mogućnosti walking art-a. Gost projekta Semiotika grada u Beogradu je Vanessa Mayoraz (Švajcarska), jedna od studenata Bauhaus univerziteta.


Karolina Freino u video radu Slika u pokretu interveniše u preseku protoka digitalnih informacija na internetu i konstantnog kretanja u gradu, koristeći navigacijske mogućnosti live web kamera u Beogradu i sopstvenog neposrednog prisustva i pokreta među prolaznicima.


Sem Hopkins predstavlja projekat 6 sati 6 dana, realizovan u Vroclavu, u okviru koga je istraživao stanje nepokretnosti u fluktuirajućem gradu. Želeći da otkrije paterne/rutine koje bi mogao da identifikuje i nauci, otkrio je mnogo više i aktivirao radoznalost prolaznika...


Tereza Lucio u krugu Studentskog grada pomoću zastave na jarbolima objavljuje senzibilitet svog rada Boemski dom i upućuje na seriju fotografija u Galeriji DKSG koje memorišu akt odbacivanja ličnih stvari i iskustva nomadske situacije fluidnog identiteta.


Dušica Dražić u Galeriji rekonstruiše Slepu ulicu, povezujući na taj način izlagački galerijski prostor i javni prostor grada. Prizor slepe ulice fotografski je preuzet iz grada, a posetilac galerije uhvaćen je u perspektivnu iluziju u kojoj se gubi materijalna omeđenost datog prostora, dok slepa ulica postaje ekstenzija galerije.


Vanesa Majora će na otvaranju pustiti u protok Impakt, pet neispunjenih svezaka u koje će posetioci moci da nacrtaju svoju omiljenu klupu, ulicu, izlog, bilbord i mesto u gradu. Nakon otvaranja planirano je da se sveske, poput boce u moru prenose, drugim ljudima da ih ispune i na dan zatvaranja izložbe ponovo vrate u galeriju.


Više o radu ovih umetnika i grupe usually4 mozete pogledati na:

www.freino.wordpress.com

www.samhopkins.org

www.teresaluzio.blogspot.com

www.dusicadrazic.wordpress.com

www.vanessamayoraz.com


 


Datum objavljivanja: 02.09.2009.