Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Seminar o programu Kultura 2007 - 2013

Seminar programa "Kultura 2007 - 2013" u organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije, održaće se u četvrtak, 20. maja u MSUV, Dunavska 37, Novi Sad, sa početkom u 11.30 časova.

 


U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Miinistarstvo kulture/ kancelarija Tačka kulturnog kontakta  (CCP/Serbia) 20. maja 2010. godine organizuje seminar o programu Kultura 2007-2013, koji će poslužiti Srbiji na putu evropskih integracija. Pristupanjem Programu Kultura 2007-2013, institucijama kulture je omogućeno konkurisanje na fondovima EU i ravnopravno učestvovanje u evropskim projektima i mrežama.




Na seminaru će biti pružene osnovne informacije o samom Programu i njegovom kontekstu u okviru nove evropske kulturne strategije, o strukturi i pravnoj osnovi, glavnim ciljevima programa, proceduri odlučivanja, kao i kratak pregled ostalih EU programa. Seminar drže Lola Joksimović, rukovodilac kancelarije i Zorana Dojić, asistent na programu. Kancelarija Tačka kulturnog kontakta  predstavlja implementaciono telo programa Kultura 2007-2013 Evropske Komisije, uspešno i na nov način podstiče opštu aktivnost u sektoru kulture, organizujući seminare i prezentacije, kako bi kulturnim delatnicima i umetnicima pružila informacije o programima EU i kako bi ih motivisali  da se povezuju i umrežavaju sa svojim evropskim kolegama. Na našim seminarima se predstavljaju i najinteresantniji primeri dobre prakse iz Srbije, te će Kristijan Lukić i Luka Kulić, koordinatori projekta,  tom prilikom predstaviti i projekat  MSUV: Digitizing Ideas – Archives of Conteptual Art Practice. Ovaj projekat predstavlja jedan od uspešnih projekata iz Srbije koji su dobili sredstva Evropske komisije za 2010-2011. godinu.




Osnivanjem kancelarije TKK, Ministarstvo kulture je pokazalo da je prepoznalo potencijal ovog Programa, a svoju podršku pokazuje i finansijskom participacijom u projektima koji uspešno prođu strogu selekciju Evropske komisije. Uspostavljanje transparentnog, efikasnog, odgovornog sistema finansiranja projekata od strane Ministarstva, ali i pokrajinske i lokalne vlasti, koji odgovara specifičnim uslovima u oblasti kulture, motiviše kulturne delatnike za učešće u Programu, kulturne institucije iz Srbije postaju poželjni partneri zbog mogućnosti obezbeđivanja sredstava za participaciju u projektima, i kao rezultat - vidljivo prisustvo kulturnih institucija iz Srbije u velikim evropskim projektima.


 www.ccp-serbia.org


 


Datum objavljivanja: 18.05.2010.