Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Segmenti srpske umetnosti posle 1950.

U petak, 21. septembra u 19. sati u Modernoj galeriji Lazarevac, otvara se izložba, "Segmenti srpske umetnosti posle 1950." - izbor radova iz Vujičić kolekcije. Koncepcija izložbe: Dr Lidija Merenik i Darinka Stanojević


 


Izložba "Segmeti srpske umetnosti posle 1950. Izbor radova iz Fondacije Vujičić kolekcije" uz nekoliko značajnih primera iz Fondacije, razmatra deo, segment, svega onoga što se u srpskoj umetnosti dešavalo nakon perioda socrealističkih i angažovanih delovanja, u periodu modernističkog preporoda umetnosti druge polovine 20. veka. Srpska umetnost tada doživljava svoj preokret, eksploziju novih ideja i povratak individualnosti, otkrivajući puteve modernizmu sa svim raznolikostima i diskontinuitetima. Organizovana umetnička udruženja/grupe, nova kritička misao, praktično uspostavljanje i organizovanje umetnižkog života, nove umetničke tendencije i nesputani likovni rukopisi karakterišu taj period.



Na izložbi je zastupljeno dvadeset umetničkih dela iz Vujičić kolekcije i autori Igor Vasiljev, Vladimir Veličković, Ljubica Cuca Sokić, Nikola Gvozdenović, Miodrag Popović Mića, Lazar Vozarević, Miloš Bajić, Radomir Reljić, Dragoš Kalajić, Radomir Damnjanović i drugi.



Vujičić kolekcija je privatna umetnička zbirka srpske umetnosti 20. veka, sa sedištem u Beogradu. U kolekciji je zastupljeno više od dve stotine autora sa preko pet stotina umetničkih dela - slika, skulptura, crteža, grafika, fotografija, printova i radova konceptualne umetnosti. Vujičić kolekcija upotpunjena je zbirkom arhivske građe i dokumentarnog materijala, bibliotekom i elektronskim i štampanim registrom. Fondacija Vujičić kolekcija osnovana je sa ciljem da podstakne, promoviše, publikuje i afirmiše umetničko stvaralaštvo u Srbiji, pokretanjem izdavačke delatnosti i izložbenog programa.


 



Datum objavljivanja: 20.09.2012.