Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sećanje na dubinu vremena Đorđija Crnčevića

U petak, 5. februara, 2010. godine u 19. časova u Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221., otvara se samostalna izložba autora Đorđija Crnčevića, pod nazivom, "Sećanje na dubinu vremena".

 


SEĆANJE NA DUBINU VREMENA



U dubini uspavana, amorfno šupljikava stenovita masa sige, po svojstvima materijala na prvi pogled ne obećava mnogo, osim fizikalnosti mase, i osim što sušenjem od vlage znatno očvrsne. To su znali stari graditelji, tešući je vlažnu sekirom i majstori freskopisa meljući je za malter.

Đorđije Crnčević, kao znalac svojstva materijala, budi uspavanost sige emancipatorskim postupkom, uvodeći njene osobenosti u geometrizovano sređene prostore, otkrivanjem unutrašnjih kubusa, u vidu geometrizovanih negativa, stvarajući time iznenadnu raskoš preobraziteljskog prizora skulptovane forme. Takve unutrašnje prostore kreativno preobražava i postupak zalivanja pojedinih površina katranom ili olovom. Time siga kao stenovita masa zaboravlja svoj podzemni zavičaj, ali sjajno, skoro netaknuto ističe svojstva svoga materijaliteta (ukupnog značenja materijala).

Pojam emancipacija materijala u Crnčevićevom slučaju time nalazi, bez ostatka, svoj idealni primer.

Kao varijacija na temu dubinskih kubičnih masa sige, ovu izložbu prate i listovi iz serije slikanih svezaka, u vidu dvodimenzionalno pozicioniranih slojevito taloženih materijala, u značenju kombinovana tehnika. Neprozirnost ka dubini na ovim radovima na papiru, vezuje se za olovne i katranisane površine skulptovanih formi od sige, kao, tmasto zalivene strukture. U oba slučaja, u radu na različitim materijalima, u opštoj osetljivosti za njihove razlike, ostvareno je jedno autentično "sećanje na dubinu" a tmasto zalivene mase, kao evokacija na dubinu vremena.



Kosta Bogdanović






Đorđije Crnčević je rođen 1941.godine u Dupilu, Crmnica. Diplomirao vajarstvo 1967.godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Miše Popovića, kod koga je i magistrirao 1972.godine. Član je ULUS-a od 1968.godine. Od 1967. godine učestvuje na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 1972.godine priredio je 18. samostalnih izložbi. Dela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama i u slobodnim prostorima. Učesnik je mnogih kolonija, simpozijuma i likovnih radionica. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje umetničko dostignuče. Živi i stvara u Beogradu.




Portfolio Blok Galerija


Datum objavljivanja: 02.02.2010.