Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sećanja Biljane Carić

U četvrtak, 17. marta u 18 časova u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, Miška Kranjca 7., otvara se samostalna izložba slika Biljane Carić, pod nazivom, "Sećanja". Izložba traje do 31. marta.


 


Biljana Carić je rođena 1976.godine. Diplomirala je 1999.god. na Akademiji umetnnosti u Novom Sadu u klasi  Halila Tikveše, odsek crtež. Postdiplomske studije završila je na FLU u Beogradu,odsek crtež, 2003. Član ULUS-a od 2000.godine.

                     



"SEĆANJA"



Koncept likovnog profila izloženih slika mogao bi se, u najkraćim crtama, definisati kao  post-ekspresionistički, u kome dominira odnos kolorita i forme, a na nekim slikama vidni su odnosi postmodernističke tendencije, u nastojanju da se realizuju i izvesne sinteze  nastale između ekpresivnog i apstraktnog, gde se forma redukuje u čisto apstraktnoj sublimaciji u kojoj se potencira  primarni značaj kolorističkog ritma.



Te slike su nastale i kao rezultat interesovanja za likovno transponovanje predmeta u prirodi, pejzaža ili enterijera, ali je to uvek bio samo početni moto  slikarskog postupka u kome se teži  ka istraživanju u kome dominira pre svega likovni fenomen, ostavljajući kao sekundarne elemente tematsku sadržinu slike.



Afinitet ka muzici Biljana Carić nastojala je da  da izrazi u  slikama gde su koloristički ritmovi primarni na uštrb forme, dok je u nekim slikama bila zainteresovana i za primat forme u kojoj kolorit ne gubi svoj integralni značaj.



U ovoj fazi svog slikarskog razvoja, u kome se se dodiruju i transponuju elementi ekspresivnog i apstraktnog, približavala se asocijativnom postupku u tretmanu slike,  u nastojanju da nepretenciozno prezentuje svoj vid postmoderne sinteze tradicionalnih stilova i likovnih postupaka. Ta integracija je poslednjih godine bila i vodilja u likovnom postupku slikarke B. Carić, te  stoga i nije bila zainteresovana za koncept negacije čisto slikarskog postupka u ime avangarnih tendencija.



Slike su rađene u tehnici ulja ili akrila na platnu i standardnog su formata...



( iz recenzije Lazara Dimitrijevića)


 



Datum objavljivanja: 11.03.2011.