Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Savremeni politički grafički dizajn

U sredu, 10. marta, 2010. godine u 18 časova u Dvorani KCB-a, održaće se predavanje Stivena Helera (SAD): Savremeni politički grafički dizajn. Nakon toga sledi projekcija dokumentarnog filma o Miltonu Glejzeru.

 


18.00 - predavanje dizajnera i teoretičara Stivena Helera (SAD): Ko je stavio O u Obaminu kampanju: Savremeni politički grafički dizajn


19.00 -  projekcija dokumentarnog filma o Miltonu Glejzeru, jednom od najvećih imena grafičkog dizajna u drugoj polovini 20. veka, To Inform and Delight: The World of Milton Glaser Vendi Kejs i razgovor o filmu sa dizajnerom Mirkom Ilićem (SAD). 


Stiven Heler/ Steven Heller (SAD, 1950) je svetski poznato ime u oblasti grafičkog dizajna. Sa karijerom umetničkog direktora i autora od preko trideset godina on je vidno prisutan u dizajnerskoj praksi, izdavaštvu i kao profesor/predavač.


Najširoj javnosti je možda najpoznatiji po 33 godine dugom stažu umetničog direktora New York Times-a, ali on je i autor, koautor i/ili urednik velikog broja radova i knjiga o istoriji ilustracije, tipografije i brojnim temama vezanim za grafički dizajn i popularnu kulturu. Njegovi radovi i urednički pečat prisutni su u istaknutim revijama i časopisima, kao što su Affiche, <http://en.wikipedia.org/wiki/Baseline_(magazine)> Baseline, Creation, Design, Design Issues,  <http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_magazine> Eye, Graphis, How,  <http://en.wikipedia.org/wiki/I.D._(magazine)> I.D., Oxymoron,  <http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Jones_(magazine)> Mother Jones,  <http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times_Book_Review> The New York Times Book Review,  <http://en.wikipedia.org/wiki/Print_(magazine)> Print, Speak, U&lc  i dr.


Dugi niz godina predaje istoriju ilustracije i grafičkog dizajna na prestižnim univerzitetima u SAD, a sada istoriju grafičkog dizajna predaje na čuvenoj Školi vizuelnih umetnosti / School of Visual Arts u Njujorku, kao jedan od osnivača i tvoraca (sa Litom Talariko/ Lita Talarico) programa Designer as Author/Dizajner kao autor.


Ovi programi prethode Međunarodnoj konferenciji Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik (10 - 12. 3. 2010), u okviru koje će biti otvorena velika izložba Crtanje je mišljenje (Drawing is Thinking) Miltona Glejzera, jednog od najvećih imena grafičkog dizajna u drugoj polovini dvadesetog veka. Intimna, promišljena i inspirativna izložba predstavlja 180 radova iz pedeset godina duge karijere autora čuvenog logotipa I *NY u u prostoru Robne kuće Beograd,  u Knez Mihailovoj 5, od 10. marta do 10. aprila. Crtanje je mišljenje nepogrešivo ilustruje Glejzerovu posvećenost uverenju da crtanje nije samo način prezentovanja, već i razumevanja i doživljavanja sveta.  Taj stav "dokumentuje" i film Vendi Kejs, posle čije projekcije će teći razgovor sa takođe glasovitim dizajnerom Mirkom Ilićem. 


Informacije o događaju i projektu su dostupne na <http://www.kvartmagazin.rs/konferencije> www.kvartmagazin.rs/konferencije i www. kcb.org.rs, a za posebne informacije možete kontaktirati i Mia David, glavna i odgovorna urednica Kvart magazina mia.david@kvartmagazin.rs, 063 244 858. Predavanje je na engleskom jeziku bez prevoda, a broj mesta je ograničen na 370.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 09.03.2010.