Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Savremena umetnost i muzej

Muzej savremene umetnosti organizuje Razgovor o zborniku tekstova Savremena umetnost i muzej. Kritika političke ekonomije umetnosti (priredila dr Jelena Stojanović) u ponedeljak, 28. oktobra u 18h u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14.


 


U razgovoru učestvuju: dr Slobodan Mijušković, dr Milan Popadić, dr Jelena Stojanović i dr Dejan Sretenović (moderator).



Zbornik tekstova Savremena umetnost i muzej. Kritika političke ekonomije umetnosti, koji je priredila dr Jelena Stojanović, je prva knjiga u novopokrenutoj ediciji „Oko umetnosti“ koju objavljuje Muzej savremene umetnosti. Zbornik okuplja tekstove koji se bave odnosom muzeja, umetničke prakse i političke ekonomije u vreme i posle Hladnog rata, odnosno od sredine prošlog veka do danas. Tekstovi su razvrstani u tri istovremeno tematske i hronološke celine: prvu nazvanu “Hladnoratovski ‘darovi’, moderna, odnosno savremena i/ili istočnoevropska umetnost”, drugu pod naslovom “Uzdarja: umetnik, umetnička praksa i ustanova”, zaključno sa trećim delom, “1989. i posle: globalne kulture savremene umetnosti”. Kako dolazi do dominacije savremene umetnosti, tog ne sasvim do kraja razjašnjenog konstrukta, odnosno u kojoj meri on duguje svoj nastanak jednom vrlo specifičnom geopolitičkom kontekstu i kakva je uloga muzejske ustanove u svemu tome, je pitanje kojim se ovaj zbornik bavi. Zbornik sadrži tekstove sledećih autora: Žorž Bataj, Andrea Frejzer, Eva Forgač, Serž Gibo, Marija Hlavajova, Brajan Holms, Daglas Krimp, Slobodan Mijušković, Marta Razler, Teri Smit, Brendon Tejlor i Čin-tao Vu.



Jelena Stojanović je profesorka istorije moderne i savremene umetnosti koja živi i radi na relaciji Itaka, SAD i Beograd, Srbija. Bavi se istraživanjem evropske posleratne savremene umetnosti sa posebnim fokusom na načine na koji je hladnoratovski diskurs uticao na definiciju i razumevanje ove specifične istoričarsko-umetničke kategorije. Autorka je brojnih studija, članaka, zbornika, među kojima su čitanka i katalog Dubok san (Čačak, 2012).



Edicija „Oko umetnosti“ posvećena je objavljivanju teorijskih knjiga i zbornika tekstova koji se bave istraživanjem i interpretacijom sistemskih okvira i društvenog konteksta produkcije savremene umetnosti. Edicija je edukativno orijentisana i namenjena je lokalnoj umetničkoj zajednici, ekspertima, studentima i svima onima zainteresovanim za otkrivanje onoga što se nalazi „oko umetnosti“ i čini preduslov celovitog razumevanja savremenih umetničkih praksi.


 



Datum objavljivanja: 28.10.2013.