Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Savremena japanska grafika

Otvaranje izložbe savremene japanske grafike, Sari Nakaniši i Kijo Vade
u četvrtak 17.10.2013., Galerija Zavičajnog muzeja Knjaževac. Izložbu će otvoriti Kazuaki Kameda, šef misije i ministar savetnik Ambasade Japana u Beogradu.


 


Prethodnih godina, Zavičajni muzej Knjaževac bio je u prilici da organizacijom različitih kulturno-umetničkih programa, predstavi deo bogate japanske kulture i tradicije. Povedeni idejom da prijateljski odnosi između Japana i Srbije traju već 131 godinu, pokušali smo da priređivanjem različitih izložbi, knjaževačkoj publici približimo kulturu ove daleke zemlje.


Predstavili smo dragocenu zbirku japanske ukijo-e grafike iz Narodnog muzeja u Beogradu; zbirku grafika iz privatne kolekcije Ninka Radosavljevića u okviru manifestacije “Dani japanske kulture” koja je na inicijativu Mire Odalović i Milije Belića i uz podršku Ambasade Japana realizovana u mnogim gradovima Srbije, u saradnji sa Bojanom Vukadinovićem iz Udruženja ljubitelja japanske popularne kulture “Sakurabana” iz Beograda priredili smo predavanja o japanskoj popularnoj kulturi i reviju anima filmova, radionice manga stripa i origamija koje su vodile dizajner Mina Petrović i origami majstor  Ana Radžić.

 

Ovom prilikom, Zavičajni muzej Knjaževac knjaževačkoj publici predstavlja jedan segment savremene japanske grafike kroz radove dve umetnice iz Japana, Sari Nakaniši i Kijo Vade. Sari Nakaniši rođena je 1987. godine u Ašikagi. Studirala je na Kuvasava školi dizajna i CS Kreativnoj školi. Izlagala je u Japanu, Poljskoj, Meksiku, Rumuniji, Južnoj Koreji, Makedoniji i Srbiji. Kijo Vada rođena 1947. godine, studirala je na Univerzitetu umetnosti u Musašinu. Do sada je imala 34 samostalne izložbe u Japanu i jednu u Španiji 2006. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama u Argentini, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj, Spaniji, Rumuniji, Srbiji, Kini, Poljskoj, Koreji, Engleskoj.

 

Grafička umetnost Sari Nakaniši biće predstavljena ciklusom minijaturnih grafika pod nazivom Haiku grafike, dok će Kijo Vadu predstaviti ciklus grafika pod nazivom Lazurna prostranstva.


 



Datum objavljivanja: 15.10.2013.