Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sarajevska zima 2011.

U Sarajevu se u periodu od 7. do 28. februara održava XXVII međunarodni festival „Sarajevska zima“ naslovljen ove godine Umjetnost ljubavi. Kao tradicionalna manifestacija kulture i umetnosti, kao mesto susreta umetnika iz celog sveta festival uključuje preko 100 programa izložbi vizuelnih umetnosti, koncerata, pozorišnih predstava, književnih prezentacija, filmskih projekcija i događaja, ...

 


Kulturni centar Beograda se i ove godine odazvao pozivu organizatora Festivala da predstavi svoje projekte. Sarajevska publika će imati prilike da vidi dve izložbe koje su organizovane tokom prethodne godine u galerijskim prostorima KCB-a – Na pragu zlatnog doba, izložba fotografija autorke Ane Adamović biće postavljena u galeriji IPC (otvaranje u ponedeljak, 21. februara u 17 sati) i izložba Rene Blok: Cetinjski portfolio, biće postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH (otvaranje u ponedeljak, 21. februara u 19:30). Kao što je poznato beogradskoj publici, reč je o izložbama-projektima izvedenim u mediju fotografije i grafike i bave se sećanjem iz različitih uglova. Ana Adamović ovom fotografsko-zvučnom instalacijom ukazuje na kolektivno sećanje i na fenomene koji obeležavaju prošlost i traju i danas. Izložba Cetinjski portfolio predstavlja radove trideset umetnika koji su učestvovali na četvrtom Cetinjskom bijenalu 2004. godine i kao plod saradnje kustosa (Rene Blok i Nataša Ilić) i umetnika nastao je ovaj svojevrsni grafički omaž dijalogu koji blok uspostavlja svakim novim projektom.  


A nakon promocije Oktobarskog salona javnosti u Nemačkoj - Kasel, 2006, i Berlin, 2008, u Francuskoj / Sent Etjen, 2007, u Turskoj / Istanbul, 2009, zatim u Zagrebu i Banjoj Luci tokom septembra prošle godine, Salon nastavlja da se predstavlja javnosti u regionu, i to u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Na ovoj konferenciji/ predstavljanju Salona koja će biti održana u Umetničkoj galeriji BiH u ponedeljak, 21. februara u 11,00, o svom radu će govoriti umetnica Ana Adamović čiji je rad Kancona bio dobitnik glavne nagrade 51. Oktobarskog salona i u kome je autorka putem fotografija i video-radova otvorila mogućnost različitih tumačenja pojedinačnih i kolektivnih slika iz prošlosti, kao i direktorka dugogodišnjeg organizatora Oktobarskog salona, Kulturnog centra Beograda, Mia David, koja će sarajevskoj javnosti ukazati na istorijat i značaj ove naše najstarije, najveće i najznačajnije izložbe za kulturno-umetničku mapu Srbije i za savremenu vizuelnu scenu uopšte, sa posebnim naglaskom na 51. Oktobarskom salonu koji se bavio individualnim i kolektivnim sećanjem, rekonstrukcijom i percepcijom stvarnosti, odnosno načinom kako sami, namerno ili podsvesno, biramo šta ćemo pamtiti, a šta zaboraviti.


 


Datum objavljivanja: 19.02.2011.